Liderii UE au triplat fondurile alocate patrulelor pe Mediterana si au avansat planuri in vederea unei posibile actiuni militare impotriva retelelor de traficanti de imigranti ilegali in cadrul summitului de urgenta convocat joi la Bruxelles.

Doar 24 de cadavre au fost recuperate din Mediterana in urma celei mai mari tragedii a imigrantilor clandestini din istoria recenta. Agentia ONU pentru Refugiati (UNHCR) apreciaza ca peste 800 de imigranti ilegali au murit dupa ce o nava s-a rasturnat duminica, la 130 de kilometri nord de coastele Libiei.

Decizia adoptata joi marcheaza "un pas mare inainte pentru Europa", a declarat premierul italian Matteo Renzi. Pentru prima data, a apreciat el, UE isi formeaza o viziune strategica cu privire la migrarea clandestina. Bugetul misiunii UE de patrulare Triton urmeza sa atinga 120 de milioane de euro - aliniindu-se celui al programului italian Mare Nostrum, partial inlocuit anul trecut -, a anuntat presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker.

Misiunea Triton, o operatiune de control la frontiere, a fost criticata din cauza bugetului si obiectivelor mai reduse decat ale Mare Nostrum, care are un mandat de cautare si salvare, scrie MEDIAFAX.

Cele mai multe tari UE au oferit echipament in cadrul misiunilor de patrulare maritima, a precizat Juncker.

Germania urmeaza sa trimita o fregata si o nava de aprovizionare care sa se alature misiunii de patrulare pe mare. Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca presedintele francez Francois Hollande a promis avioane de patrulare, o nava de patrulare si un remorcher oceanic. Marea Britanie a promis nava HMS Bulwark, trei elicoptere si doua nave de patrulare la frontiera. Insa premierul David Cameron a declarat ca Londra va oferi ajutorul doar daca imigrantii ilegali salvati "nu recurg imediat sa ceara azil in Regatul Unit".

ONG-uri cu activitate in domeniul drepturilor omului au denuntat imediat angajamentele liderilor europeni ca insuficiente.

Amnesty International (AI) a catalogat summitul "o salvare a imaginii, nu o operatiune pentru salvare de vieti", argumentand ca noile angajamente nu inseamna nimic daca mandatul Triton nu este extins in apele internationale, unde mor cei mai multi dintre imigranti.

Citeste si:
Angela Merkel, prima reacție despre invazia Rusiei în Ucraina
Angela Merkel, prima reacție...

Operatiunea UE este necesar sa aiba "un mandat clar pentru a salvati vieti ca prioritate", a subliniat Alessandro Bechini de la Oxfam.

In afara de consolidarea prezentei maritime, liderii europeni au promis sa lupte impotriva retelelor de traficanti de imigranti ilegali, promitand sa depuna "eforturi in vederea identificarii, capturarii si distrugerii ambarcatiunilor inainte sa fie folosite de catre traficanti".

Ei au insarcinat-o pe Inaltul Reprezentat UE pentru Politica Externa Federica Mogherini cu pregatirile in vederea unei eventuale misiuni militare de acest tip.

Franta sí Marea Britanie au anuntat ca vor incerca sa obtina o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU in vederea unei operatiuni militare, iar Hollande a promis ca va discuta vineri acest subiect cu omologul sau Vladimir Putin.

Citeste si:
Copiii din Daneș pot numi acasă școala renovată de un ONG cultural
Copiii din Daneș pot numi...

Exista ingrijorari ca Rusia, un membru permanent al Consiliului, ar putea sa blocheze initiativa, dupa ce a criticat campania de bombardamente pe care NATO a efectuat-o in 2011 in Libia, in baza unui mandat ONU.

Alte propuneri s-au dovedit mai controversate in randul statelor membre, care depun de mai mult timp eforturi sa ofere un raspuns coerent imigratiei clandestine.

Liderii UE au fost incapabili sa se puna de acord asupra amplorii unui proiect pilot de gazduire a unor persoane din afara blocului european care cauta protectie. Declaratia finala a summitului nu mentioneaza nici propunerile asociatiilor de drepturile omului in vederea crearii unor centre de azil in Africa de Nord.

Unele dintre aceste idei ar putea sa fie introduse pe o agenda UE a migratiei, pregatita de catre CE si care urmeaza sa fie prezentata luna viitoare.

Citeste si:
Aproximativ 230.000 de tone de plastic ajung anual în Marea Mediterană
Aproximativ 230.000 de tone...

Liderii europeni s-au angajat sa reia problemele privind migratia la viitorul summit, in iunie, si au propus organizarea unui summit Uniunea Europeana-Uniunea Africana in lunile urmatoare.

"Acesta a fost un prim pas, dar vor urma multi altii", a declarat Merkel.

Reuniunea de joi a inceput cu un moment de reculegere penru cele 24 de victime confirmate ale dramei din weekend. Anteror au avut loc funeralii in Malta.

La Bruxelles, aproximativ 1.000 de persoane au participat la un mars funerar simbolic, organizat de catre Amnesty International. Participantii au purtat sicrie de lemn in semn de protest fata de politicile UE in domeniul migrarii.

Mediterana este considerata cea mai periculoasa ruta maritima a imigratiei clandestine din lume.

Peste 25.000 de imigranti ilegali au ajuns in Italia de la inceputul anului. Odata cu incalzirea vremii, in aprilie, fluxul si bilantul mortilor au crescut brusc.

Citeste si:
Consiliul Secuiesc solicită țărilor UE să nu primească România în...
Consiliul Naţional Secuiesc...

Paza de Coasta italiana a salvat, intr-o ultima operatiune, 84 de persoane aflate la bordul unei barci pneumatice care se scufunda, la aproximativ 65 de kilometri de coastele libiene. Tot joi, peste 650 de imigranti ilegali au fost debarcati in doua porturi italiene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.