NATO va sustine securitatea si va ajuta Republica Moldova astfel incat niciun conflict sa nu progreseze, a declarat joi, la Chisinau, adjunctul comandantului suprem al Fortelor Aliate in Europa, generalul Adrian Bradshaw, relateaza Jurnal de Chisinau in editia online.

NATO sustine suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a Republicii Moldova, a mai afirmat generalul Adrian Bradshaw, care a apreciat drept excelenta contributia militarilor moldoveni in misiunile de mentinere a pacii din Kosovo. El a subliniat, in cadrul unei conferinte de presa sustinute impreuna cu ministrul moldovean al Apararii, Viorel Cibotaru, ca NATO va continua sa contribuie la mentinerea pacii in aceasta regiune, scrie MEIDAFAX.

"Speram ca va fi pace in Ucraina. Nu vom permite ca un stat sa abuzeze de integritatea altui stat. NATO va sustine securitatea si va ajuta Republica Moldova astfel incat niciun conflict sa nu progreseze", a precizat generalul Bradshaw.

La randul sau, ministrul Apararii, Viorel Cibotaru, a mentionat ca a discutat cu adjunctul comandantului suprem al Fortelor Aliate in Europa despre asistenta pe care NATO poate sa o acorde Republicii Moldova pentru reforma sectorului de securitate si aparare.

"Vizita domnului general reprezinta un pas important in consolidarea relatiilor de parteneriat dintre tara noastra si NATO. In cadrul intrevederii, am trecut in revista aspectele cooperarii dintre Republica Moldova si NATO, accentul fiind pus pe reforma sectorului de securitate si aparare, asistenta pe care poate sa o ofere NATO la acest capitol, precum si posibilitatea de a valorifica noi proiecte benefice pentru ambele parti", a declarat ministrul Apararii.

Totodata, cei doi oficiali au discutat si despre prestatia militarilor moldoveni care participa la misiunile de mentinere a pacii din Kosovo. "M-am bucurat sa aud ca ofiterii si subofiterii Armatei Nationale sunt apreciati pentru modul impecabil in care isi executa misiunile. Este un semn bun si o incurajare de a extinde participarea Republicii Moldova in astfel de operatiuni", a declarat ministrul.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Din 1994, armata moldoveana a detasat la exercitii NATO aproape 2.000 de militari. Aceste aplicatii au avut drept obiectiv pregatirea efectivului pentru misiuni de mentinere a pacii, la care militarii moldoveni participa si in prezent. Cel de-al doilea contingent al Armatei Nationale, format din 32 de infanteristi, sapte genisti si un ofiter de stat major, a fost detasat in Kosovo in septembrie 2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.