Parlamentarii austrieci au condamnat "genocidul" armean, inaintea comemorarii a 100 de ani de la masacrarea armenilor de catre Imperiul Otoman in timpul Primului Razboi Mondial.

Data de "24 aprilie 1915 marcheaza inceputul persecutiilor, care s-au incheiat cu un genocid", a declarat miercuri presedintele Parlamentului din Austria, Doris Bures, dupa care i-a invitat pe parlamentari sa se ridice si sa tina un moment de reculegere.

Liderii celor mai importante sase partide austriece au emis de asemenea un comunicat in care afirma ca Austria, in calitate de fost aliat al Imperiului Otoman, avea "datoria de a recunoaste si condamna aceste evenimente ingrozitoare drept genocid", scrie MEDIAFAX.

Ei au cerut Turciei, care respinge folosirea acestui termen, sa isi asume responsabilitatea pentru rolul sau in masacrarea armenilor.

"Este datoria Turciei sa infrunte capitolul intunecat si dureros din trecutul sau si sa recunoasca drept genocid crimele comise impotriva armenilor in timpul Imperiului Otoman", se arata in comunicat. Ministrul armean de Externe, Edward Nalbandian, a afirmat ca autoritatile de la Erevan saluta decizia Austriei. Armenii sustin ca 1,5 milioane dintre stramosii lor au fost ucisi intr-o campanie militara vizand sa extermine poporul armean din Anatolia, regiunea care in prezent constituie estul Turciei.

Insa Turcia insista ca atat turci, cat si armeni au murit in timp ce fortele otomane luptau impotriva imperiului rus pentru controlul Anatoliei, in cursul Primului Razboi Mondial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.