Ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, a declarat, referitor la aderarea la Schengen, ca trebuie discutat "cu prietenii germani",dar si cu francezii si olandezii pentru a gasi o cheie si, daca aceasta va fi gasita, octombrie ar fi "o luna buna" pentru o solutie la aceasta problema.

"De patru ani ati terminat toate pregatirile tehnice (privind aderarea la Schengen), dar exista inca un mic blocaj. Dupa parerea mea trebuie gasita cheia pentru a desface acest blocaj. Ceea ce voi face eu in calitate de presedinte al Consiliului UE (in a doua parte a acestui an - n.r.) este sa incerc sa vorbesc mai ales cu germanii, cu francezii", a declarat, miercuri, la Bucuresti, ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, amintindu-si ca si la ultima sa vizita in Romania, in 2011, Schengen era un subiect pe ordinea de zi.

Asselborn a precizat ca Luxemburg a sustinut intotdeauna, alaturi de multe alte tari, aderarea la Schengen. "Trebuie sa facem un efort suplimentar si, daca vor fi ecouri de la Berlin privind gasirea unei solutii inainte de sfarsitul anului, octombrie va fi o luna buna pentru a gasi aceasta cheie si o solutie la aceasta problema", a afirmat seful diplomatiei luxemburgheze, intr-o conferinta comuna de presa cu omologul roman, Bogdan Aurescu.

Jean Asselborn a precizat sa toate tarile care au indeplinit 100% conditiile tehnice ar trebui sa aiba posibilitatea de a fi primite in Schengen.

Intrebat care este cheia aderarii, oficialul luxemburghez a precizat: "Trebuie sa o gasiti, nu pot s-o spun eu. Stiti ca Europa e «un animal» care in mod normal functioneaza pe baza de unanimitate". "Cred ca mai ales prietenii germani, ma refer la partidele din coalitia (de guvernare) trebuie consultati, trebuie vorbit, de asemenea, cu francezii, poate si cu olandezii", a spus Asselborn, adaugand ca Romania trebuie sa gaseasca argumentele care vorbesc in favoarea sa, scrie MEDIAFAX.

El a mai spus ca, daca va fi gasita cheia, aderarea "se poate intampla foarte repede".

La randul sau, ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat ca i-a prezentat omologului din Luxemburg demersurile facute de Romania, atat la nivelul Presedintiei, cat si la nivelul MAE.

Citeste si:
Euractiv: România și Bulgaria au șanse mari să adere la Schengen,...
Euractiv: România și Bulgaria...

Aurescu a precizat ca a discutat in acest sens cu omologii sai din Franta, Germania si Olanda, "urmand ca impreuna sa lucram intens in aceasta perioada, inclusiv si mai ales in perioada presedintiei luxemburgheze a Consiliului UE (...) pentru a gasi o solutie pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen". Seful diplomatiei nu a dorit sa avanseze un termen, explicand ca "a da termene exacte nu e productiv".

Pe de alta parte, ministrul roman a subliniat "calitatea excelenta" a relatiilor bilaterale si potentialul de cooperare economica. El a amintit ca Luxemburg este al 9-lea investitor strain in Romania, cu peste doua miliarde de euro, precizand ca Bucurestiul doreste sa vada si mai multi investitori luxemburghezi in tara noastra.

Cei doi oficiali au discutat si despre situatia de securitate din regiune, precum si despre R. Moldova, Aurescu apreciind ca este important ca tara vecina sa beneficieze pe mai departe "de intregul sprijin politic dar si din punct de vedere al asistentei bilaterale pentru a-si continua parcursul european".

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Totodata, Aurescu si Asselborn au abordat situatia din Ucraina, dar si revizuirea Strategiei de Securitate a UE, "necesara in actualul context complicat din estul si sudul Uniunii". Dupa conferinta de presa, ministrul Bogdan Aurescu si omologul luxemburghez, Jean Asselborn, au participat, in calitate de vorbitori, la conferinta "10 ani de la semnarea Tratatului de Aderare. Luxemburg si Romania – parteneri pentru aprofundarea integrarii europene", organizata la MAE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.