Rusia amplifica tensiunile prin utilizarea capacitatilor nucleare ca mijloace de intimidare, afirma purtatorul de cuvant al NATO, Oana Lungescu, argumentand ca suplimentarea fortelor Aliantei Nord-Atlantice in estul Europei este rezultatul actiunilor ruse.

Oana Lungescu a respins acuzatiile Moscovei privind amplificarea tensiunilor prin exercitiile NATO efectuate in estul Europei. "Aceste acuzatii sunt neadevarate. Nu au fost transferate niciun moment arme nucleare in estul Europei. Atitudinea NATO este in concordanta deplina cu Tratatul de neproliferare", a subliniat oficialul NATO.

"Rusia este cea care a inceput sa utilizeze armele nucleare ca instrument in strategia de intimidare. Rusia a intensificat retorica nucleara si exercitiile nucleare. Bombardiere ruse care pot transporta arme atomice efectueaza zboruri in apropierea frontierelor Aliantei. De asemenea, Rusia a amenintat ca va instala rachete nucleare in regiunile Kaliningrad si Crimeea. Aceste activitati si aceasta retorica nu contribuie la transparenta si la predictibilitate in contextul modificarii substantiale a mediului de securitate din cauza actiunilor agresive ale Rusiei in Ucraina", adauga Oana Lungescu.

"NATO este o alianta defensiva, astfel ca, in replica la actiunile Rusiei, am suplimentat prezenta militara in partea de est a Aliantei. Aceasta prezenta este prin rotatie, este defensiva, proportionala si in conformitate cu angajamentele noastre internationale. NATO isi va apara statele membre de orice amenintare", a insistat Lungescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.