Tarile europene care vor gazdui sisteme antiracheta ale NATO vor fi tinte prioritare ale Rusiei, avertizeaza generalul Valeri Gherasimov.

"Puterile non-nucleare care vor gazdui elemente antiracheta au devenit obiective prioritare ale reactiei militare a Rusiei", atrage atentia Valeri Gherasimov, potrivit Wall Street Journal, explicand ca sistemele antibalistice care vor fi montate in Romania si Bulgaria reprezinta o amenintare pentru tara sa.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a confirmat ca planurile Statelor Unite de a instala sisteme antirachetã in tari europene continua sa fie o sursa de "preocupare grava" pentru Rusia. "Programul american de aparare antiracheta ramane o sursa de preocupare grava. Consideram aceste actiuni parte a unui proiect global de a crea riscuri pentru fortele strategice ruse, perturband echilibrul strategic si securitatea la nivel regional", a afirmat Lavrov, citat de site-ul agentiei Sputnik.

"Previziunile noastre privind sistemul global american de aparare antiracheta se adeveresc. Putem confirma ca implementarea arhitecturii americane de aparare antibalistica reprezinta o amenintare la adresa stabilitatii strategice"
, a spus, la randul sau, ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, notand, in cursul unei conferinte pentru securitate desfasurate la Moscova, ca scutul antiracheta NATO continua sa se extinda, in pofida acordului nuclear de principiu dintre marile puteri si Iran. "Este evident ca amenintarea rachetelor iraniene, folosita ca pretext de SUA si de alte tari membre NATO, a fost o cacealma. In pofida unor decizii substantiale in negocierile pe tema programului nuclear iranian, nu isi face nimeni iluzii privind revizuirea planurilor antiracheta ale Statelor Unite si NATO", a explicat Soigu. "Tarile NATO incearca activ sa ocupe spatiu geopolitic, sporind consistent potentialul militar in Europa de Est, apropiindu-se de frontierele Rusiei", a insistat Soigu.

Valeri Gherasimov, seful Statului Major al armatei ruse, a amintit ca numarul exercitiilor militare efectuate de NATO s-a dublat in ultimul an, apropiindu-se de frontierele Rusiei.

La sfarsitul lunii martie, ambasadorul rus in Danemarca, Mihail Vanin, declara ca Rusia va considera tinte legitime toate tarile care vor gazdui instalatii antibalistice ale Aliantei Nord-Atlantice. Ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, a explicat atunci ca sistemul antiracheta NATO este pur defensiv si nu are nimic de-a face cu Rusia.

Statele Unite si NATO au explicat de mai multe ori ca elementele antiracheta instalate in Europa nu sunt indreptate impotriva Rusiei, avand rolul de a contracara amenintari provenind din tari care nu se conformeaza reglementarilor internationale, precum Iranul.

Departamentul american al Apararii a anuntat in 2014 ca va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antiracheta pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandarilor de reconfigurare a dispozitivului de aparare. Michael Gilmore, director in cadrul Pentagonului responsabil de Teste operationale si evaluarea dispozitivelor de aparare, a recomandat Agentiei americane pentru Apararea Antiracheta reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, dupa o serie de teste esuate din ultimii ani. Studiile privind impactul asupra mediului vor dura aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antiracheta va fi luata in functie de rezultate. Cele patru locatii propuse sunt Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, statul Maine), Baza Ravenna (Ohio) si Baza Custer (statul Michigan).

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Sistemul american de aparare antibalistica opereaza cu interceptoare terestre (fixe si mobile) si maritime, capabile sa lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu raza scurta, medie si lunga de actiune inainte de a intra in spatiul aerian si in zona teritoriala a Statelor Unite. Cel putin 13 sisteme terestre de interceptare antiracheta exista pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) si Vandenberg (California). Pana in anul 2017, in vestul SUA vor exista in total 44 de rampe de interceptoare antiracheta.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune. In prezent, exista cel putin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patruland in Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmeaza sa fie utilizate in planul de creare a unui "scut antiracheta" NATO in Europa, scopul declarat fiind contracararea amenintarilor reprezentate de tari precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmeaza sa fie instalate la baza de la Deveselu (Romania) si in Polonia. O alta componenta a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Carmen Dan: Justitia se face pe baza de probe si nu stabilind tinte
Carmen Dan: Justitia se face...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.