Un grup de motociclisti rusi, "Lupii Noptii", apropiat presedintelui Vladimir Putin, planuieste sa strabata o parte a Europei pentru a marca sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial si a strange "relatiile de vecinatate".

Planul clubului de motociclisti ultranationalisti de a reface catre vest drumul Armatei Rosii catre Berlin a fost denuntat ca "provocator" de catre Varsovia, care indeamna la oprirea "banditilor rusi". Evenimentul este anuntat in contextul tensiunilor dintre Rusia si Occident din cauza crizei din Ucraina, care provoaca temeri cu privire la unele ambitii teritoriale ale Moscovei.

Calatoria - "Catre Berlin", o trimitere la strigatul de lupta al Armatei Rosii, potrivit site-ului clubului - este planificata pentru doua saptamani, pe un traseu de peste 6.000 de kilometri, prin Belarus, Polonia, Cehia, Slovacia, Austria si urmeaza sa se incheie in capitala Germana pe 9 mai.

Planul a infuriat multi polonezi, care inca isi mai amintesc ocupatia sovietica din timpul razboiului a Poloniei, unul dintre cei mai vocali sustinatori ai Guvernului prooccidental din Ucraina. Premierul polonez Ewa Kopacz a declarat ca ea considera aceasta calatorie o "provocare". Insa motociclistii insista ca gestul lor nu este motivat politic, scrie MEDIAFAX.

"Este o calatorie memoriala", afirma Andrei Bobrovski, organizatorul evenimentului. "Principalul scop este sa aducem un omagiu celor ucisi in al Doilea Razboi Mondial pe campul de lupta, in efortul impotriva nazistilor lui Hitler, militari si civili nevinovati", continua el. "Alt scop este dezvoltarea si consolidarea bunelor relatii de vecinatate", adauga Bobrovski.

In timpul calatoriei, motociclistii vor sa viziteze memoriale de razboi, lagarele mortii de la Auschwitz si Dachau si faimosul Parc Treptow, in care se afla un memorial sovietic al razboiului. Bobrovski a spus ca numerosi motociclisti din alte tari europene, inclusiv germani, si-au exprimat dorinta de a li se alatura celor rusi in aceasta calatorie programata sa inceapa pe 25 aprilie.

Insa o pagina poloneza pe Facebook, intitulata "Nu trecerii banditilor rusi prin Polonia", indeamna autoritatile sa interzica aceasta traversare a teritoriului Uniunii Europene (UE). Un motociclist din orasul polonez Lublin, Jarek Podworski, care a ajutat la crearea paginii, a declarat ca este "inimaginabil" ca motociclisti care-i sustin pe separatistii prorusi, in estul Ucrainei, sa calatoreasca prin UE.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

"Noi stim foarte bine ce fac ei in Ucraina", subliniaza Podworski. "Agitand steaguri rusesti, vor sa refaca traseul Armatei Rosii, care, in realitate, nu a adus libertatea in Polonia", denunta el. "Rusii testeaza limitele expansiunii lor. Daca trec, exista riscul ca in trei ani sa se intoarca definitiv", a adaugat motociclistul polonez.

Podworski i-a indemnat pe polonezi sa perturbe calatoria moticiclistilor si sa blocheze drumurile.

Guvernul polonez a anuntat ca monitorizeaza "problema".

"Lupii Noptii" din Rusia, considerati de unii omologii "Hell's Angels" din Statele Unite, sunt aliati apropiati ai presedintelui rus Vladimir Putin.

Liderul rus a fost fotografiat in mai multe randuri pe un Harley-Davidson, la evenimente organizate de clubul ultranationalist.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.