Planurile Aliantei Nord-Atlantice de a suplimenta capacitatile militare din Romania sunt "conflictuale", afirma Aleksandr Lukasevici, purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, considerand ca Bucurestiul "sacrifica stabilitatea regionala" "de dragul strategilor" din alte parti ale lumii.

Planurile NATO de mobilizare a fortelor militare in Romania sunt "inadecvate" si "conflictuale", a spus Aleksandr Lukasevici.

"Practic, este vorba de o transformare etapizata a acestei tari intr-un pivot de sustinere pentru NATO si SUA aproape de frontierele Rusiei. Noi am comentat in mod repetat masurile luate de state membre NATO, observand atitudinea conflictuala si evidentiind caracterul inadecvat si redundant, atat din punct de vedere militar, cat si financiar", a spus Lukasevici, citat de agentia Sputnik, scrie MEDIAFAX.

In opinia oficialului rus, Romania sacrifica securitatea regionala prin decizia de suplimentare a efectivelor NATO. "Exista tendinta de a concluziona ca actualele autoritati din Romania, de dragul cresterii importantei in ochii strategilor din alte parti ale lumii, sunt dispuse sa sacrifice mentinerea stabilitatii in regiunea Marii Negre pentru ratiuni tactice", a spus Lukasevici.

In urma cu cateva zile, Lukasevici afirma ca Romania trebuie sa fie constienta de "responsabilitatea" si de "consecintele" suplimentarii efectivelor NATO pe teritoriul sau, catalogand drept "periculoase" actiunile Aliantei Nord-Atlantice. "Consolidarea fortelor NATO in Europa de Est este un pas fara precedent, care incalca toate acordurile existente", declara purtatorul de cuvant al Ministerului rus Externe. "In lipsa clarificarilor privind «efectivele substantiale de lupta» si daca Guvernul Romaniei considera ca este posibila suplimentarea prezentei unitatilor NATO pe teritoriul sau, inclusiv prin crearea unei forte atat de puternice, trebuie sa fiti constienti de responsabilitatea si consecintele unui astfel de pas", atragea atentia Lukasevici, catalogand drept "periculoase" actiunile Aliantei Nord-Atlantice.

Citeste si:
Sondaj INSCOP: Aproape 40% dintre români sunt de părere că Ucraina...
Sondaj INSCOP: Aproape 40%...

Oficialul rus a amintit ca NATO si Rusia au stabilit sa nu mobilizeze capacitati militare excesive, insistand pe respectarea principiului disuasiunii reciproce.

In replica, premierul Victor Ponta transmitea prin Twitter: "Un raspuns fff clar - DA, suntem constienti ca deciziile noastre sunt cele mai bune pt Romania si partenerii nostri!!".

Guvernul Romaniei a aprobat, saptamana trecuta, un proiect de lege privind stationarea, desfasurarea de operatiuni si tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei, premierul Victor Ponta spunand ca este vorba de personalul si armamentul pentru comandamentele NATO pe care le va gazdui Romania. Proiectul modifica Legea 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei. Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a aratat ca proiectul are nevoie si de avizul CSAT. "Este pentru comandamente si pentru prepozitionarea de materiale ale NATO. Trebuie sa obtinem si avizul CSAT", a aratat Dusa.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Domeniile acoperite de proiect fac referire, in principal, la prepozitionarea unor produse militare, echipamente si materiale din inzestrarea fortelor armate straine, insotite, dupa caz, de personalul de deservire, la adaptarea procedurilor privind trecerea frontierei de stat a Romaniei, la nevoile de instruire, optimizarea modalitatii de acordare a sprijinului natiunii-gazda, in contextul efortului de aparare colectiva, adaptarea procedurilor de infiintare/dislocare a unor comandamente, entitati/elemente sau structuri multinationale la cerintele impuse de efortul de aparare colectiva sau in vederea punerii lor la dispozitia NATO.

Alianta Nord-Atlantica a anuntat, in ianuarie, construirea a doua cartiere generale regionale, in Romania si Polonia, si infiintarea unor centre de comanda ale Fortei de reactie rapida in Romania, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia si Estonia. Forta de reactie rapida, creata pe fondul actiunilor Rusiei in Ucraina, va avea o disponibilitate de interventie in cel mult 48 de ore.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.