Puterile in Ucraina vor fi descentralizate, insa nu si Apararea, Securitatea sau Politica Externa, a anuntat presedintele ucrainean Petro Porosenko in prima reuniune a Comisiei Constitutionale, relateaza DPA in pagina electronica.

Comisia a fost creata cu scopul de a prezenta reforme constitutionale ca raspuns la solicitari internationale, in urma rebeliunii separatistilor prorusi din estul tarii.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a indemnat Kievul sa se puna de acord asupra reformelor cu insurgentii, care s-au plans ca nu au fost inclusi in proces. Liderul separatist Andrei Purghin a subliniat ca planul de pace agreat pentru estul Ucrainei include mai multa autonomie pentru regiunile Donetk si Lugansk, insa a apreciat ca Guvernul central intentioneaza sa se opuna, scrie MEDIAFAX.

Lavrov a cerut, de asemenea, atat relatii economice speciale intre Rusia si estul Ucrainei, cat si o decizie cu privire la problema limbii in regiunea controlata de catre separatisti, o zona in care numerosi locuitori vorbesc rusa si ucraineana. Porosenko i-a raspuns ca ucraineana va ramane limba oficiala.

Seful statului a respins, in plus, federalizarea ca solutie propusa de catre rusi la conflict, subliniind ca Ucraina "a fost, este si va fi un stat unitar".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.