Barack Obama apara ferm acordul-cadru incheiat saptamana trecuta cu Iranul, prezentand drept "o ocazie unica in viata" acest document care vizeaza stoparea proliferarii nucleare in regiune si asigurandu-si criticii ca mentine toate optiunile in cazul in care Teheranul triseaza.

In acest interviu pentru cotidianul The New York Times (NYT), in care le raspunde celor care il acuza ca a cedat prea mult, Obama reproseaza Israelului ca a intors spatele americanilor, in fata ostilitatii iraniene. Seful statului american sugereaza totodata ca ar putea accepta o forma de vot in Congres, cu conditia sa nu-i blocheze capacitatea de a duce acordul la bun sfarsit.

"Acesta este de departe cel mai bun pariu al nostru in a ne asigura ca Iranul nu obtine o arma nucleara", a declarat Obama in interviul acordat editorialistului NYT Thomas L. Friedman si publicat duminica. "Ceea ce vom face noi intrand in acord este sa trimitem un mesaj foarte clar iranienilor si intregii regiuni ca, daca cineva se pune Israelul, America va fi acolo".

In interviu, care a avut loc sambata, Obama a oferit noi detalii despre felul in care inspectori internationali vor incerca sa patrunda in presupuse instalatii nucleare secrete si despre secventa care va conduce la anularea sanctiunilor. Amandoua au reprezentat probleme majore in ultimele zile de negocieri, in Elvetia, iar descrierea lui Obama difera, in puncte-cheie, de interpretarile Iranului.

Aceasta diferenta sugereaza ca cele mai dure momente ale negocierilor abia urmeaza, avand in vedere ca angajamentele asumate saptamana trecuta urmeaza sa fie trecute intr-un document scris, care sa fie semnat de catre toate partile pana la 30 iunie. Insa Obama pare sa castige spatiu de manevra, in contextul in care republicanii au anuntat ca-i vor acorda timp pana atunci sa vada cum arata decizia finala, inaintea unei eventuale interventii, scrie MEDIAFAX.

Potrivit acordului, negociat de sase mari puteri, Iranul a acceptat sa-si reduca semnificativ programul nuclear in urmatorii 10-15 ani si sa accepte inspectii internationale intense. In schimb, comunitatea internationala va ridica sanctiunile economice.

Teoretic acordul impiedica Iranul sa poata construi rapid o bomba, insa ii lasa programul nuclear, chiar daca mult diminuat, provocand atat critici din partea premierului israelian Benjamin Netanyahu si liderilor republicani din Congres, cat si scepticismul unor aliati arabi si multor democrati.

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

Daca Iranul se indreapta catre capabilitati nucleare sau nu este una dintre cele mai controversate probleme de politica externa din Occident.

Obama s-a angajat sa intensifice sustinerea securitatii israeliene. "Voi considera un esec al meu, un esec fundamental al presedintiei mele daca, sub privirea mea, ori ca o consecinta a ceea ce am facut, Israelul va deveni mai vulnerabil", a subliniat el. De asemenea, presedintele american a spus ca vrea sa se foloseasca de reuniunea pe care a convocat-o la Camp David pentru a "oficia" ajutorul in domeniul securitatii dedicat aliatilor arabi amenintati de Iran.

Denuntand amestecul Congresului, Obama li s-a adresat republicanilor. El respinge proiectul de acordare Congresului a dreptului de a aproba sau respinge acordul. Insa, cand a fost intrebat ce parere are despre un vot cu caracter neconstrangator, presedintele a parut sa-l sustina. Republicanii au respins imediat, la “Fox News Sunday", ideea unui vot cu caracter neconstrangator.

Citeste si:
Unul dintre câinii familiei Obama a murit. Ce mesaj a transmis...
Unul dintre câinii familiei...

In baza acordului, Iranul urmeaza sa-si limiteze imbogatirea uraniului la instalatia de la Natanz la un nivel destinat doar uzului civil, sa renunte la aproximativ doua treimi din centrifugele instalate, sa transforme instalatia subterana de imbogatire a uraniului de la Fordo in centru de cercetare si sa modifice reactorul de apa grea de la Arak astfel incat sa nu poata sa produca plutoniu pentru o bomba atomica.

Insa structura inspectiilor internationale este vaga, iar calendarul anularii sanctiunilor la fel.

Obama a precizat ca inspectiile vor putea monitoriza "intregul lant nuclear" si ca o "comisie de aprovizionare" va examina importurile iraniene, pentru a se asigura ca echipamentul va fi adecvat unor scopuri nucleare pasnice, ci nu militare. Inspectorii de la Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) "pot merge oriunde", a subliniat el. Insa administratia a ramas vaga in definirea termenului "oriunde", iar Iranul a anuntat ca nu va fi necesar sa permita inspectii in baze militare.

Citeste si:
Canon ocupă locul cinci în topul companiilor care au obţinut cele...
Canon ocupă locul cinci în...

Presedintele american a mai spus ca sanctiunile urmeaza sa fie anulate numai dupa ce Iranul isi onoreaza angajamentele. "Inca mai sunt detalii de stabilit", a spus el, "insa cadrul, cred, indeamna Iranul sa faca ceea ce este necesar sa faca la Fordo, cu centrifugele si asa mai departe. In acel punct, apoi, sanctiunile ONU sunt suspendate".

Obama a prezentat acordul in domeniul nuclear in termeni mai largi, admitand ca este nesigur in legatura cu intentiile liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, cu care a corespondat. "El este destul de dificil de citit", a spus Obama. Scrisorile ayatollahului sunt, a precizat el, pline de "o multime de evocari a ceea ce el percepe drept nedreptati trecute facute Iranului". Insa presedintele a subliniat ca este graitor faptul ca ayatollahul le-a permis negociatorilor sa faca anumite concesii.

"Cine stie? Iranul se poate schimba", a spus Obama, subliniind ca, in caz contrar, Statele Unite isi mentin "cea mai mare parte din puterea de foc" pentru orice eventualitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.