Acceleratorul de particule LHC (Large Hadron Collider), administrat de CERN, care a contribuit la descoperirea bosonului Higgs in 2012, a fost repus in functiune duminica, la sfarsitul unei etape de modernizare a echipamentelor sale care a durat doi ani, informeaza fr.news.yahoo.com.

Aceasta repunere in functiune a fost transmisa in direct pe blogul oficial al Centrului European de Cercetari Nucleare (CERN). Una dintre cele doua raze de particule care au fost emise a parcurs in totalitate tunelul circular care formeaza acest laborator subteran, care se intinde pe o distanta de 27 de kilometri.

Modernizarea echipamentelor care compun LHC, desfasurate in ultimii doi ani, vor permite, potrivit oamenilor de stiinta, realizarea unor noi descoperiri stiintifice majore in domeniul fizicii cuantice. Rezultatele primelor experimente sunt asteptate la jumatatea anului 2016. Repornirea LHC era programata pentru sfarsitul lunii martie, insa procedura a fost amanata cu cateva zile din cauza unei defectiuni electrice.

Ciocnirile de particule din interiorul LHC sunt generate de cercetatori pentru a recrea conditiile existente la scurt timp dupa Big Bang, in primele clipe de viata ale Universului. In cadrul unei reusite stiintifice extraordinare din 2012, cercetatorii de la CERN au anuntat ca au descoperit o noua particula subatomica, un element de baza aflat la temelia Universului, care s-a dovedit a fi celebrul boson, imaginat si numit cu o jumatate de secol inainte de fizicianul Peter Higgs, scrie MEDIAFAX.

Sperantele oamenilor de stiinta legate de relansarea acceleratorului de particule operat de CERN vizeaza descifrarea principiilor de functionare ale "Modelului Standard" - modelul teoretic ce descrie felul in care Universul functioneaza la nivel de particule elementare -, dar si realizarea unor noi descoperiri intr-un domeniu inovator, denumit "Noua fizica". Acestea vizeaza cautarea materiei intunecate, care reprezinta pana la 96% din masa Universului si care poate fi detectata doar prin influenta pe care o are asupra materiei vizibile din jurul ei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.