Fostul presedinte cubanez Fidel Castro, in varsta de 88 de ani, a aparut in public luni pentru prima data dupa mai mult de un an, intampinand o delegatie de venezuelani, a relatat sambata presa oficiala din Cuba, citata de Reuters in pagina electronica.

Aceasta a fost prima sa aparitie in afara locuintei dupa ce Cuba a convenit in decembrie sa-si normalizeze relatiile cu Statele Unite, vechiul adversar al lui Castro. Presa oficiala, care nu a precizat de ce a prezentat intalnirea abia dupa cinci zile, a aratat imagini cu Fidel Castro care a strans mana oaspetilor venezuelani prin fereastra vehiculului sau, purtand o sapca de baseball si o geaca. El s-a intalnit timp de 90 de minute, la o scoala, cu 33 de venezuelani care se aflau intr-o misiune de solidaritate in Cuba. Castro i-a impresionat pe venezuelani cu o strangere de mana ferma si o minte lucida, a scris ziarul Juventud Rebelde, adaugand ca "Fidel este plin de vitalitate".

Fidel Castro a fost vazut in public ultima oara pe 8 ianuarie 2014, la inaugurarea unui centru cultural din Havana. In decembrie 2014, presedintele american, Barack Obama, si liderul cubanez Raul Castro, fratele mai tanar al lui Fidel, au anuntat ca vor restabili legaturile diplomatice, deschizand o noua era in relatiile turbulente dintre cele doua tari de la sosirea la putere a fratilor Castro in 1959.

Fidel Castro s-a retras temporar de la putere in 2006, din motive de sanatate, iar in 2008 a renuntat definitiv si i-a predat conducerea fratelui sau Raul, in prezent in varsta de 83 de ani. Fidel publica ocazional articole intr-un ziar, primeste demnitari acasa si apare rar in public. Rolul sau actual in deciziile politice este necunoscut, dar multi cubanezi presupun ca Raul Castro se consulta cu fratele sau pe problemele importante. Tacerea indelungata a lui Fidel Castro dupa anuntul din decembrie a generat intrebari privind sanatatea sa si acordul sau referitor la relatia cu SUA, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.