Papa Francisc a oficiat ceremonia din Joia Mare la inchisoarea Rebibbia din Roma, unde a spalat si sarutat picioarele a 12 detinuti, atat barbati, cat si femei, una dintre acestea fiind insotita si de copilul ei, relateaza Reuters.

Pentru al treilea an consecutiv, Francisc nu a oficiat slujba traditionala din Joia Mare intr-o bazilica, mergand in schimb la oamenii de la marginea societatii si incluzand femei. Predecesorii sai au inclus numai barbati in acest ritual, care comemoreaza gestul de smerenie facat de Iisus Hristos fata de apostolii sai in noaptea dinaintea rastignirii sale.

Inainte de Francisc, ceremonia se desfasura intotdeauna la Vatican sau la Bazilica Sfantul Ioan din Lateran. Dar Papa Francisc, dorind sa continue traditia pe care a lansat-o cand era arhiepiscop de Buenos Aires, oficiaza slujba in cartierele sarace ale Romei, cu oameni simpli.
El a ingenuncheat in fata celor sase femei si sase barbati detinuti, a turnat apa pe piciorul drept al fiecaruia, l-a sters cu un prosop si l-a sarutat. Una dintre detinute, o femeie de origine africana cu lacrimi in ochi, si-a tinut copilul in brate, iar Papa i-a spalat piciorul acestuia.

Decizia Suveranului Pontif de a include femei si uneori persoane de alte religii decat cea crestina - o femeie musulmana a participat la ritual in urma cu doi ani, la un centru de detentie pentru minori - i-a nemultumit pe catolicii conservatori. In timpul slujbei de la biserica "Tatal Nostru" din cadrul inchisorii Rebibbia, Papa le-a spus detinutilor ca sclavii le spalau picioarele stapanilor lor in trecut, iar acest gest simbolizeaza atitudinea serviabila fata de altii si puritatea spirituala, scrie MEDIAFAX.

Francisc a adaugat ca si el are nevoie de puritate si vrea sa fie "mai mult un sclav in serviciul oamenilor". Unul dintre participantii la ceremonie este un detinut condamnat pentru crime in serie, potrivit televiziunii oficiale a episcopilor catolici italieni, SAT 2000. Cei 12 detinuti selectati pentru a reprezenta totalul de 2.100 de persoane incarcerate la Rebibbia sunt originari din Italia, Nigeria, Congo, Ecuador si Brazilia.

Citeste si:
Care era, de fapt, planul lui Daniel Balaciu. Dana Roba a povestit...
Care era, de fapt, planul lui...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.