Noua artisti romani contemporani expun, in premiera, in Coreea de Sud, in cadrul evenimentului "Pocket Revolutions", deschis pe 2 aprilie la galeria prestigioasei organizatii Korea Foundation.

Proiectul, initiat de curatorul Simona Nastac si Asociatia Culturala Artfest, a castigat un concurs de propuneri lansat de Korea Foundation si are loc cu sprijinul Ambasadei Romaniei la Seul si al Institutului Cultural Roman (ICR), potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

"Pocket Revolutions" propune un exercitiu reflexiv asupra consecintelor si tensiunilor generate de Razboiul Rece, la 25 de ani dupa caderea Cortinei de Fier, in contextul revolutiilor politice, economice si sociale ce au transformat radical Romania si restul tarilor din Estul Europei. Razboiul Rece si sistemele represive sunt referinte la fel de importante in istoria Coreei de Sud, marcata de diviziunea intre Nord si Sud instituita in 1948, de Razboiul Coreean din 1950-1953, precum si de dictaturile succesive de pana in 1987.

Evenimentul coincide, totodata, cu implinirea a 25 de ani de relatii diplomatice intre cele doua tari - moment celebrat printr-o receptie oferita de Ambasadorul Romaniei la Seul, Calin Fabian, in prezenta oficialilor coreeni, a membrilor corpului diplomatic acreditat la Seul si a reprezentantilor comunitatii academice din Coreea invitati la vernisaj, scrie MEDIAFAX.

Expozitia prezinta lucrari de pictura, fotografie, video, instalatie si poezie semnate de artisti contemporani, recunoscuti international pentru calitatea creatiei lor: Matei Bejenaru, Anca Benera si Arnold Estefan, Irina Botea, Radu Cioca, Stefan Constantinescu, Dana Popa, Florin Dan Prodan si Serban Savu.

Selectia include: documentarul video "Lupta cu inertia" de Matei Bejenaru, despre traditia intelectuala si rezistenta prin cultura in Iasi, unde, inainte de 1989, activau diverse cercuri literare in ciuda industrializarii masive a orasului; publicatia "Materie si istorie" de Anca Benera - un ghid al monumentelor istorice disparute din Bucuresti, cu fotografii de arhiva, texte de specialitate si un fotomontaj creat de Arnold Estefan dupa memoriile sculptorului Dimitrie Demu, din cartea "Le Sourire de Staline" (1977); filmul "Auditii pentru o revolutie" de Irina Botea, ce reconstituie cu ajutorul unor tineri din Chicago revolutia difuzata la televizor in decembrie 1989; un relief de Radu Cioca, despre conceptul "omului nou" si diferitele sale reprezentari si programe estetice; cartea pop-up "Epoca de Aur pentru copii" de Stefan Constantinescu; o serie de 50 de fotografii ale generatiei nascute dupa 1989, portretizate de Dana Popa in diverse situatii in mediul urban; instalatia "Sase portrete si un pulover" de Florin Dan Prodan despre victimele rezistentei anti-comuniste, inspirata din volumul sau de poezie "Note informative despre eroi si morminte"; si doua lucrari de pictura de Serban Savu ilustrand dinamica vietii moderne in orasele Romaniei post-comuniste.

Citeste si:
Cei mai iubiți artiști români ai momentului, pe scena FORZA ZU
Cei mai iubiți artiști români...

Pe 3 aprilie, curatorul expozitiei modereaza un dialog cu publicul sustinut de artistii Matei Bejenaru si Florin Dan Prodan.

Expozitia "Pocket Revolutions" va fi deschisa pana pe 18 aprilie 2015.

Fondata in 2003 de poetul Florin Dan Prodan, Asociatia Culturala Artfest, cu sediul in Suceava, organizeaza diverse evenimente artistice si literare precum Festivalul International de Poezie si Arte Vizuale Inside Zone, Festivalul Sapte zile in Asia si Festivalul literar romano-german Lectora. Printre parteneri se numara: Muzeul Bucovinei, Universitatea Stefan cel Mare, Fundatia Pro-Helvetia, IFA Stuttgart si Forumul Democrat al Germanilor din Bucovina. Din 2008, Asociatia coordoneaza activitatea cenaclului "Zidul de Hartie" si editeaza volume de literatura contemporana. De asemenea, a organizat expozitii de arta in centre culturale din Romania si strainatate.

Citeste si:
Număr impresionant de vizitatori la expoziția „Grădina Luminilor”...
Număr impresionant de...

Simona Nastac este curator si critic de arta, in prezent stabilita la Londra. A realizat expozitiile "Romanian Pavilion", "Under the Radar" si "Extravaganza" la galeriile Hotshoe, Pitzhanger Manor si Oxo & Bargehouse din Londra; expozitia Romaniei la Bienala Internationala de Arta din Praga; expozitia "Paul Neagu. Muchii infinite" la Muzeul de Arta din Cluj si o expozitie de arta video chineza la Muzeul de Arta Contemporana din Bucuresti, printre altele. Intre 2006 - 2013 a coordonat programele de arte vizuale, rezidenta artistica, literatura, arhitectura si design la ICR Londra.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.