Numerosi oficiali straini, intre care presedintele francez Francois Hollande si mai multi premieri sau ministri europeni de Externe, intre care si Bogdan Aurescu, sunt asteptati duminica la Marsul impotriva terorismului organizat la Tunis dupa atentatul de la muzeul Bardo din 18 martie.

Potrivit postului de televiziune francez LCI, marsul va pleca in jurul orei locale 11.00 (13.00 ora Romaniei) din piata Bab Saadoun si se va incheia in fata muzeului. Aceasta cladire, unde se afla o impresionanta colectie de mozaicuri, a fost tinta unui atac soldat cu 22 de morti - 21 de turisti si un politist - la 18 martie.

In jurul orei 12.00 (14.00 ora Romaniei), invitatii de marca il vor insoti pe presedintele tunisian Beji Caid Essebsi pe o distanta de cateva sute de metri de-a lungul muzeului, unde acesta va inaugura o stela in memoria victimelor.

Presedintele Caid Essebsi le-a cerut miercuri compatriotilor sai sa participe in numar mare la mars pentru "a arata forta Tunisiei" si pentru a "trimite un mesaj in strainatate ca Tunisia lupta impotriva terorismului". Tunisia, tara care a marcat inceputul Primaverii Arabe, si-a incheiat perioada de tranzitie odata cu alegerile de la sfarsitul lui 2014, dar stabilitatea sa ar putea fi pusa in pericol de intensificarea amenintarii teroriste si de dificultatile economice si sociale persistente, aflate la originea revolutiei din 2011, scrie MEDIAFAX.

Hollande va fi prezent la acest eveniment, in pofida faptului ca in Franta are loc al doilea tur al alegerilor locale. Presedintii polonez si palestinian, Bronislaw Komorowski si Mahmoud Abbas, vor participa, de asemenea, la acest mars, alaturi de premierii italian si algerian, Matteo Renzi si Abdelmalek Sellal, si de ministrii de Externe din Spania, Jose Manuel Garcia-Margallo, Olanda, Bert Koenders, sau Romania, Bogdan Aurescu.

"De acum, toata lumea reactioneaza dupa fiecare atentat terorist ca si cum atentatul ar fi fost comis in propria tara. Este un lucru nou si este important", a declarat presedintele tunisian pentru cotidianul francez Ouest-France. Acest mars aminteste de cel organizat in ianuarie de Hollande dupa atentatele de la Paris impotriva saptamanalului satiric Charlie Hebdo si a unui supermarket evreiesc.

Citeste si:
Emmanuel Macron este primit de Francois Hollande la Elysee
Emmanuel Macron este primit...

Partidul islamist Ennahda, a doua forta politica din Tunisia si membru al coalitiei guvernamentale, le-a cerut sustinatorilor sai sa participe la mars pentru a "demonstra unitatea tunisienilor in fata acestui pericol si hotararea lor de a-si apara patria si (...) de a-si pastra libetatea". Puternicul sindicat UGTT si-a invitat, de asemenea, membrii sa participe in numar mare la acest eveniment.

Frontul popular, coalitia de stanga si principala formatiune a opozitiei, a anuntat ca nu va lua parte la mars, acuzand "ipocrizia" unora dintre participanti, intr-o aluzie clara la Ennahda. Purtatorul de cuvant al Frontului, Hamma Hammami, a declarat ca nu vrea ca marsul sa fie "un mijloc de a acoperi responsabilitatile (...) din jurul proliferarii terorismului". Numerosi politicieni de stanga acuza partidul islamist ca s-a aratat prea slab fata de ascensiunea curentelor jihadiste in perioada in care s-a aflat la putere (sfarsitul lui 2011 - inceputul lui 2014) si ca este responsabil, chiar complice, la asasinarea a doi membri ai Frontului Popular, Chokri Belaid si Mohamed Brahmi, in 2013.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Atentatul din 18 martie a fost revendicat de gruparea Stat Islamic. Dar Ministerul tunisian de Interne a afirmat ca asaltul a fost condus de unul dintre liderii Phalange Okba Ibn Nafaa, o grupare afiliata Al-Qaida alungata de armata de mai bine de doi din muntii de la granita cu Algeria.

Pe de alta parte, muzeul Bardo se pregateste sa isi reia activitatea normala. Vineri, acesta si-a deschis portile pentru elevi si delegatii, iar luni se va deschide pentru publicul larg.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.