Amenintarea reprezentata de virusul Ebola a lasat o amprenta permanenta asupra lumii, la un an de cand Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat oficial epidemie de Ebola in Sierra Leone, Guineea si Liberia.

Ebola se transmite prin interactiuni sociale intime, respectiv prin contactul direct cu fluidele corporale ale unei persoane infectate, ceea ce inseamna ca cei care ingrijesc bolnavii sunt cei mai vulnerabili. Cea mai simpla atingere umana - o strangere de mana sau o imbratisare - a fost rapid descurajata in cele trei tari cele mai afectate de epidemie. In plus, Liberia a renuntat la salutul sau traditional care presupunea pocnirea reciproca a degetelor.

In plus, s-au schimbat si obiceiurile funerare. Ceremoniile traditionale de inhumare, precum spalarea trupului celui decedat, au fost interzise. In prezent, o familie se poate astepta ca o echipa care se ocupa de epidemia de Ebola sa apara in costume de protectie pentru a lua cadavrele in cel mai demn mod in acest circumstante. La apogeul epidemiei, intreaga comunitate a fost in carantina. Pentru o parte din populatia din Sierra Leone, Craciunul a fost anulat, scrie MEDIAFAX.

Dar impactul pe termen lung al distrugerii traditiilor umane adanc inradacinate nu este cunoscut inca. Psihologii sunt ingrijorati ca oamenii nu vor renunta usor la suspiciunile ca alte persoane ar putea fi purtatoare ale virusului.

Pe masura ce criza s-a adancit, Sierra Leone, Liberia si Guineea si-au inchis scolile. O intreaga generatie de copii a pierdut aproximativ sase luni de scoala. Cercetatorii de la organizatia Global Business Coalition for Education sugereaza ca pana la cinci milioane de copii nu au putut urma cursurile. In cazul multora dintre ei, sansele de a se intoarce la scoala sunt mici. Riscul ca acesti copii sa fie obligati sa munceasca este in crestere, devreme ce familiile se bazeaza pe membrii ramasi in viata pentru a procura hrana.

Oamenii de stiinta cred ca prima persoana care a murit din cauza acestei epidemii a fost un copil in varsta de doi ani dintr-o zona izolata din Guineea. Dar abia dupa trei luni, OMS a declarat oficial epidemie de Ebola si abia dupa alte cinci a anuntat o urgenta de sanatate publica. Multi cred ca lumea a reactionat prea tarziu. OMS recunoaste ca a reactionat cu intarziere si ca organizatia trebuie sa se schimbe.

Citeste si:
Cutremurul din Turcia și Siria. Bilanțul deceselor a depășit 21.000...
Cutremurul din Turcia și...

Vaccinurile si medicamentele au nevoie de peste un deceniu pentru a fi puse in circulatie. Dar o decizie fara precedent a OMS, care a sustinut folosirea unor medicamente relativ netestate, urmata de o colaborare unica intre oameni de stiinta, organizatii de sanatate si companii de medicamente, a condus la inceperea unor teste in doar cateva luni. Imunizarea s-a facut experimental in tarile cele mai afectate si a fost prima data cand medicina experimentala a fost folosita la o asemenea scara.

Dar cei mai multi sunt de acord ca nu medicamentele sau inovatiile au redus numarul victimelor. Voluntarii locali au mers din casa in casa pentru a explica boala sau au ingropat cadavrele in cele mai sigure moduri cu putinta, ceea ce a fost crucial pentru oprirea raspandirii virusului. Comunitatile au acceptat realitatea si si-au schimbat obiceiurile, iar familiile au fost de acord ca rudele lor sa fie luate si duse in centre izolate de tratament.

Citeste si:
Incetarea epidemiei de Ebola in Liberia si Africa de Vest, anuntata...
Incetarea epidemiei de Ebola...

Sistemele de sanatate au fost sprijinite. Liberia avea doar 60 de medici care sa trateze o intreaga populatie inainte de izbucnirea epidemiei, dar acestia au fost ajutati de numerosi voluntari locali si internationali. In pofida acestor eforturi, unii oameni de stiinta sustin ca exista posibilitatea ca virusul sa nu dispara. In situatia in care cazurile nu se vor reduce la zero, acesta poate deveni endemic, facand probabile alte epidemii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.