Electricianul Pierre Le Guennec si sotia sa Danielle, in prezent pensionari, au fost condamnati vineri la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru tainuire de bunuri furate, dupa ce au ascuns 271 de opere de Picasso vreme de 40 de ani in garajul lor din sudul Frantei, informeaza fr.news.yahoo.com.

Justitia franceza a decis ca acele opere de arta reprezinta un patrimoniu care trebuie sa revina mostenitorilor lui Pablo Picasso. Operele, confiscate de justitie si a caror valoare nu a fost deocamdata estimata, vor fi remise fiului artistului spaniol, Claude Ruiz-Picasso, care ii reprezinta pe cei sase mostenitori ai celebrului pictor, a anuntat, vineri, presedintele Tribunalului corectional din Grasse, Jean-Christophe Bruyère. Cei doi pensionari s-au recunoscut vinovati de "tainuire de bunuri provenind dintr-un furt", insa ancheta politiei franceze nu a permis identificarea formala a autorilor furtului.

"Suntem dezamagiti", a spus dupa pronuntarea verdictului Pierre Le Guennec, care se declarase "increzator" in momentul in care a sosit la tribunal. "Suntem oameni cinstiti. Poate ca nu stim sa ne exprimam... suntem oameni simpli, nu avem un nume mare", adaugat sotia sa. "La ora 10.00 a avut loc o eclipsa de Soare, iar decizia tribunalului a eclipsat adevarul", a declarat la randul ei avocata lor, Evelyn Rees, care intentioneaza sa faca recurs. "A fost o mare nesimtire din partea lor, sa incerce sa ne faca sa credem in minciunile lor", a spus Maya Widmaier-Picasso, una dintre fiicele lui Picasso.

Fratele ei vitreg Claude Ruiz-Picasso, care seamana extrem de mult cu tatal sau, s-a declarat extrem de fericit de decizia tribunalului francez. "Aceste opere nu ar fi trebuit sa fie niciodata sustrase din succesiune si din istoria artei", a subliniat mostenitorul, care a fost complet uluit atunci cand a vazut pentru prima data acele opere, in biroul sau parizian, in 2010, atunci cand cuplul Le Guennec a incercat sa le autentifice.

Vestea a facut inconjurul lumii, fiind preluata in toate ziarele importante din lume. Tablouri, carnete de schite si desene, extrem de valoroase, au fost prezentate autoritatilor franceze de un cuplu de septuagenari de pe Coasta de Azur, care doreau sa obtina certificatele de autenticitate din partea lui Claude Picasso, fiul si, totodata, unul dintre mostenitorii celebrului pictor spaniol. Printre aceste opere inedite se numara noua colaje cubiste, a caror valoare a fost estimata la 40 de milioane de euro, o acuarela din perioada albastra a pictorului, guase, litografii si portrete ale primei sale sotii Olga, informeaza cotidianul francez Libération.

Citeste si:
Rusia ar putea fi suspendată astăzi din Consiliul pentru Drepturile...
Rusia ar putea fi suspendată...

Pierre Le Guennec, in varsta de 71 de ani, care i-a scris lui Claude Picasso de mai multe ori, incepand din ianuarie 2010, intalnindu-se in cele din urma cu acesta la Paris, in luna septembrie a aceluiasi an, a lucrat ca electrician pentru Pablo Picasso in ultimii trei ani de viata ai artistului, decedat in 1973. El a instalat sisteme de alarma in mai multe resedinte ale pictorului, in special in vila California din Cannes, unde au fost depozitate multe dintre caietele cu desene si schite ale artistului, scrie MEDIAFAX

Mostenitorii si expertii in arta insarcinati cu autentificarea lucrarilor au decis sa depuna plangere in justitie pentru furt si ascunderea unor opere de arta, pe 23 septembrie 2010. Operele au fost confiscate, pe 5 octombrie 2010, de reprezentantii Oficiului central de lupta contra traficului cu bunuri culturale (OCBC), de la domiciliul cuplului de septuagenari, din localitatea Mouans-Sartoux de pe Coasta de Azur. Pensionarul sustine ca este nevinovat si afirma ca operele de arta i-au fost oferite fie de maestrul spaniol, fie de sotia acestuia.

Citeste si:
Coaliția vrea să taie cu măsură pensiile speciale; România riscă să...
Coaliția vrea să taie cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.