Eclipsa partiala de Soare de vineri, care a inceput in jurul orei 10.40, va avea maxima in jurul orei 11.56 si se va incheia la 13.05, cu o durata medie pentru Romania de doua ore si 20 de minute.

Acoperirea Soarelui de catre Luna va varia in functie de locul observatiei, fiind mai scazuta in sudul tarii si mai ridicata in nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat intre 40 si 55%, potrivit cifrelor furnizate de specialistii Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti, scrie MEDIAFAX.

Dupa eclipsa de Soare din 20 martie vor urma cinci ani fara eclipse.
Urmatoarea eclipsa de Soare, vizibila din Romania, va fi pe 21 iunie 2020. Atunci, Luna va acoperi 11% din discul Soarelui, in timp ce pe 20 martie va fi o acoperire de 53%, la Bucuresti, a explicat Adrian Sonka.
Cea mai recenta eclipsa de Soare vizibila din Romania a avut loc in anul 2011, a mai spus Adrian Sonka.

"Eclipsele de Soare, paradoxal, desi se vad foarte rar din acelasi loc de pe suprafata Pamantului, sunt mai dese decat eclipsele de Luna, doar ca eclipsele de Luna se vad in orice parte a globului care are Luna deasupra orizontului. Eclipsele totale de Soare, cum a fost cea de la 11 august 1999 (vizibila din Romania, n.r.), sunt destul de dese, una este si cea din data de 20 martie. Doar ca din Romania ea se vede ca eclipsa partiala de Soare. Este adevarat ca este foarte importanta, pentru ca acoperirea discului solar este de peste 50%. Dar acum trebuie sa tinem seama ca nu se va face intuneric ca la o eclipsa totala de Soare, temperatura nu va scadea foarte mult, dar totusi se va comporta Soarele ca si cum ar trece un nor compact in dreptul lui. O eclipsa de Soare are intotdeauna loc cand Luna este la faza de Luna noua. Spre deosebire de eclipsele totale de Luna, care au loc cand Luna este la faza de Luna plina. Dupa eclipsa din 20 martie urmeaza si o eclipsa totala de Luna, pe 4 aprilie. Deci ele sunt in general in echipe, in grupuri, Soare cu Luna", a explicat Magda Stavinschi, cercetatoare la Institutul Astronomic al Academiei Romane.

Care sunt efectele secundare ale eclipsei partiale de Soare

Psihologul Hanibal Dumitrascu a declarat ca starile psihice ale persoanelor vulnerabile se pot acutiza odata cu eclipsa partiala de Soare, iar psihoterapeutul Cristian Andrei a spus ca fenomenul astronomic are efecte secundare "asupra interpretarii".

"Dincolo de efectele de natura geofizica, care apar fara indoiala si duc la modificari ale homeostazei echilibrului, circulatia sangvina, hipertensiune arteriala si eventuale atacuri de panica, eu va spun ca, in cazul acesta, in care discutam de o eclipsa partiala de Soare, problemele vor fi mult mai reduse", a declarat Hanibal Dumitrascu.

Iata cums e vede fenomenul astronomic almomentului in lume:

In Marea Britanie

In Moscova

Sursa video: RuptlyTV.com

In Insulele Feroe

In Berlin

Citeste si: Pericolele eclipsei: De ce le e FRICA oamenilor cand "dispare" Soarele

Citeste si:
Eclipsa totală de lună și „Superluna sângerie” au loc astăzi. Unde...
Eclipsa totală de lună și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.