Partile implicate in conflictul din estul Ucrainei trebuie sa respecte in intregime intelegerile de la Minsk, anunta proiectul declaratiei finale a summitului UE privind relatiile cu Rusia si Ucraina, desfasurat joi, la Bruxelles.

"Consiliul European cere tuturor partilor (beligerante) sa puna in aplicare imediat si pe deplin intelegerile de la Minsk si sa-si indeplineasca obligatiile asumate", se arata in documentul obtinut de Itar-Tass.

"UE este pregatita sa sprijine acest proces, in special in ceea ce priveste capacitatea OSCE de a monitoriza si verifica implementarea Acordului de la Minsk" semnat pe 12 februarie de Grupul de contact. "De asemenea, UE va continua sa depuna eforturi pentru discutii tripartite privind problema energetica si punerea in aplicare a Acordului de asociere dintre UE si Ucraina", au anuntat liderii europeni.

Grupul de contact, din care fac parte reprezentanti ai Moscovei, Kievului, OSCE si lideri separatisti prorusi din estul Ucrainei, a semnat pe 12 februarie, la Minsk, o intelegere care vizeaza sa puna capat conflictului ucrainean. Intelegerea a fost negociata de catre presedintii Rusiei Vladimir Putin, Ucrainei Petro Porosenko, Frantei Francois Hollande si cancelarul Germaniei Angela Merkel.

Intre masurile prevazute in documentul final se afla un armistitiu intre fortele guvernamentale ucrainene si separatistii prorusi din estul tarii, crearea unei zone demilitarizate de ambele parti beligerante, retragerea armamentului greu din regiune si un schimb de prizonieri.

Armistitiul a intrat in vigoare la 15 februarie, dar a fost deja incalcat de catre rebelii prorusi, care au preluat controlul asupra orasului Debalteve, un nod feroviar strategic din regiunea Donetk, in estul Ucrainei. Moscova este acuzata de catre Kiev si Occident ca este implicata - cu armament si personal - in actualul conflict armat din estul Ucrainei, care dureaza de 11 luni. Rusia neaga orice implicare.

In acest context, Rusia doreste o noua reuniune cu liderii Frantei, Germaniei si Ucrainei pe tema conflictului separatist ucrainean, a anuntat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Seful diplomatiei ruse a declarat joi ca a luat legatura cu ministrii de Externe din Franta si Germania pentru a le propune o noua runda de negocieri in cursul saptamanii viitoare, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
A început armistițiul temporar dintre Israel și Hamas. Care sunt...
A început armistițiul...

Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit in martie 2014 in regiunile Donetk si Lugansk, s-a soldat pana acum cu peste 6.000 de morti.

In afara de conflictul din Ucraina, liderii europeni, reuniti joi si vineri, la Bruxelles, in cadrul summitului UE, trebuie sa discute despre energie, economie, dar si afaceri externe, intre care situatia din Libia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.