Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a semnat miercuri decretul de promulgare a legii care prevede acordarea unui statut special zonelor rebele din regiunile Donetk si Lugansk.

Potrivit noii legi, statutul special pentru zonele rebele din Donetk si Lugansk, "ocupate temporar", urmeaza sa intre in vigoare dupa alegerile locale in cele doua regiuni din estul tarii.

Liderii republicilor autoproclamate Donetk si Lugansk nu vor avea dreptul sa participe la aceste alegeri, care vor fi organizate doar dupa incetarea completa a actiunilor militare. Kievul va coopera doar cu noii alesi in cele doua regiuni. Noua lege "are drept scop normalizarea situatiei social-politice si functionarea administratiei locale la un nivel adecvat", a anuntat presedintele ucrainean, potrivit agentiei ruse Tass.

Insa liderii republicilor autoproclamate Donetk si Lugansk, Aleksandr Zaharcenko si Igor Plotnitki, au anuntat, intr-un comunicat comun publicat miercuri, ca nu vor ajunge la vreun compromis cu autoritatile de la Kiev atat timp cat "deciziile rusinoase" cu privire la statutul Donbasului nu vor fi anulate, scrie MEDIAFAX.

Disputa privind eventualul "statut special" al regiunilor separatiste din estul Ucrainei risca sa afecteze respectarea armistitiului fragil aflat in vigoare din 15 februarie, in pofida unor incidente armate. Autoguvernarea zonelor aflate sub controlul insurgentilor separatisti este un element-cheie al Acordului de la Minsk, semnat la 12 februarie. Ministerul rus de Externe sustine ca Administratia Porosenko a introdus "termeni suplimentari in proiectul de lege", nestipulate in acordul semnat la Minsk.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.