Polonia sustine ca exercitiile militare ale Rusiei au ca scop sa intimideze liderii europeni pentru ca acestia sa adopte o pozitie mai putin dura in privinta sanctiunilor la summitul UE care va avea loc in aceasta saptamana.

"Sunt sigura ca Rusia face astfel de gesturi ... pentru a influenta putin decizia Consiliului European privind extinderea sanctiunilor sau, in cele din urma, daca nu va fi o solutie pasnica si nu se va respecta (acordul de incetare a focului de la) Minsk 2, impunerea unor sanctiuni economice mai dureroase", a declarat marti, la Varsovia, premierul polonez Ewa Kopacz. La randul sau, ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics, a carui tara detine presedintia semestriala a UE, a declarat ca statele membre "nu sunt bucuroase" de miscarile de trupe ale Rusiei, dar fara a impartasi viziunea lui Kopacz.

"Nu cred ca este un pas pozitiv, dar nu putem lega politica sanctiunilor privind nerecunoasterea Crimeei si situatia din Ucraina de exercitiile militare (ale Rusiei)", a adaugat el, citat de agentia rusa Tass. Rusia a anuntat luni exercitii ale Flotei Nordului si fortelor aeropurtate la care participa 40.000 de militari, 41 de nave, 15 submarine si 110 avioane si elicoptere. Exercitiile implica trimiterea de rachete nucleare Iskander in Kaliningrad, scrie MEDIAFAX.

Intr-o initiativa separata, Moscova a anuntat marti ca va stationa bombardiere nucleare in Crimeea, anexata de la Ucraina in urma cu un an.

Liderii europeni inca nu au ajuns la un acord cu privire la declaratia lor comuna pe tema sanctiunilor impuse Rusiei. Ciprul, Grecia, Italia si Spania le-au criticat in ultimele saptamani. Dar cancelarul german Angela Merkel a subliniat luni la Berlin ca "sanctiunile si implementarea planului de la Minsk trebuie conectate".

Sanctiunile economice impotriva Rusiei expira in iulie daca nu vor fi prelungite prin consens. O sursa a declarat pentru EUObserver ca este improbabil sa se ajunga la o intelegere in cadrul summitului din aceasta saptamana. Dar capitalele europene sunt aproape de un acord privind extinderea sanctiunilor pana la sfarsitul anului.

Masuri suplimentare ar putea fi adoptate in cazul in care Rusia escaladeaza brusc situatia, a precizat sursa citata.

Citeste si:
Scrisoare comună a premierilor din România, Bulgaria, Ungaria,...
Scrisoare comună a...

In afara de alte exercitii surpriza, urmatoarea etalare de forte a Rusiei va avea loc cel mai probabil la parada din 9 mai de comemorare a sfarsitului celui de-al Doilea Razboi Mondial. Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, a declarat marti ca la ceremonii vor participa 80.000 de militari si 2.000 de elemente militare intr-un spectacol organizat in 28 de orase. Cel putin 15.000 de militari vor defila in Piata Rosie din Moscova.

Soigu a precizat ca doar patru lideri europeni - din Cipru, Cehia, Grecia si Slovacia - vor participa la aceste manifestatii. Premierul grec, Alexis Tsipras, a declarat vineri ca va vizita Moscova in aprilie, pe fondul speculatiilor potrivit carora ar putea accepta un ajutor financiar din partea Rusiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.