Partidul Likud al premierului israelian Benjamin Netanyahu a castigat 30 de mandate in urma alegerilor parlamentare de marti, clasandu-se pe primul loc, la o diferenta de sase mandate de Uniunea Sionista, arata rezultatele dupa numararea a 99 la suta din voturi, relateaza Haaretz.

Lista Araba Comuna s-a clasat pe locul al treilea cu 14 mandate, urmata de formatiunea laica de centru Yesh Atid cu 11 din totalul de 120 ale Parlamentului israelian (Knesset). Partidul de centru Kulanu a obtinut zece locuri in Parlament, partidul religios de dreapta Bayit Yehudi (Caminul Evreiesc) opt, Shas (ultrareligios) a castigat sapte mandate, formatiunea Iudaismul Unit al Torei sase, Yisrael Beiteinu sase mandate si partidul ecologist Meretz patru, scrie MEDIAFAX.

Cu cele 30 de locuri obtinute din totalul de 120 ale Parlamentului, Likud se afla in pozitia de a construi cu usurinta o coalitie guvernamentala cu aliatii sai de dreapta si cei religiosi, afirma Associated Press. Alegerile au fost vazute ca un referendum in privinta lui Netanyahu, care a guvernat tara in ultimii sase ani. Sondajele de opinie recente aratau ca el se afla in dificultate, favorit fiind considerat liderul Uniunii Sioniste, Issac Herzog.

Sondajele efectuate la iesirea de la urne aratau o lupta stransa, dar pe masura ce au inceput sa vina rezultatele, Likud a inceput sa se distanteze. Chiar inainte de anuntarea rezultatelor oficiale, Netanyahu a revendicat victoria si a promis sa formeze rapid un nou Guvern. "In pofida probabilitatii mici, am obtinut o victorie mare pentru Likud", le-a spus Netanyahu sustinatorilor sai in noaptea alegerilor. "Sunt mandru de poporul Israelului, care in momentul adevarului a stiut sa distinga intre ce este important si ce este periferic si sa insiste pe ce este important", a adaugat el.

Liderul opozitiei israeliene, Isaac Herzog, care conduce partidul de centru-stanga Uniunea Sionista, si-a recunoscut infrangerea si a declarat ca l-a sunat miercuri pe premierul Benjamin Netanyahu pentru a-l felicita.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

Vorbind in fata reporterilor reuniti in fata casei sale din Tel Aviv, Herzog a declarat ca Israelul are nevoie acum "de o alta voce, o voce care sa ofere o alternativa si o voce care sa-i spuna adevarul". Netanyahu si-a concentrat campania pe probleme de securitate, in timp ce opozantii sai au promis sa abordeze costurile de trai foarte ridicate si l-au acuzat ca s-a indepartat de viata oamenilor de rand.

Victoria lui Netanyahu genereaza temeri privind perturbarea eforturilor de pace in Orientul Mijlociu si ar putea spori tensiunile cu Statele Unite, in conditiile in care premierul israelian are deja o relatie destul de tensionata cu presedintele Barack Obama.

In ultimele zile ale campaniei, Netanyahu a abordat o pozitie de extrema dreapta, afirmand ca se opune crearii unui stat palestinian, un obiectiv politic cheie al Casei Albe si al comunitatii internationale. El a promis sa extinda constructiile in zonele evreiesti de la est de Ierusalim, sectorul din oras pe care palestinienii il vor drept capitala.

Citeste si:
Se schimbă cursul războiului? Israelul, acuzat de genocid de Africa...
Se schimbă cursul războiului?...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.