Femeile din Iran ar putea avea restrictii la folosirea contraceptivelor si risca sa fie excluse de pe piata muncii daca nu au un copil, conform unor proiecte legislative denuntate de Amnesty International, care apreciaza ca autoritatile iraniene le considera pe femei "masinarii de facut copii".

Proiectul privind Cresterea Ratei Fertilitatii si Prevenirea Declinului Populatiei interzice sterilizarea voluntara, considerata a doua cea mai utilizata metoda moderna de contraceptie in Iran, si blocheaza accesul la informatii despre contraceptie, negandu-le femeilor oportunitatea de a lua decizii informate despre sarcina. Alaturi de eliminarea finantarii de la stat a programelor de planning familial, care pana in 2012 a oferit femeilor acces la metode de contraceptie, aceasta masura va conduce la inmultirea sarcinilor nedorite, determinand tot mai multe femei sa recurga la avorturi ilegale si periculoase.

Lipsa accesului la prezervative, care anterior erau distribuite in clinici printr-un program finantat de stat, ar determina de asemenea inmultirea cazurilor de boli cu transmitere sexuala, inclusiv HIV, avertizeaza organizatia Amnesty International. Proiectul a fost adoptat de Parlamentul iranian in august 2014, iar in prezent este supus unor modificari la recomandarea Consiliului Gardienilor.

Un alt proiect legislativ care va fi dezbatut in Parlament luna viitoare va duce la discriminare intre sexe, in special impotriva femeilor care aleg sa nu aiba copii sau care nu se pot casatori si face copii. Proiectul le cere companiilor publice si private sa angajeze cu prioritate barbati care au copii, barbati casatoriti fara copii si femei casatorite care au copii. De asemenea, proiectul face divortul mai dificil si descurajeaza interventia politiei si justitiei in dispute familiale, lasand femeile mai expuse la riscurile de violenta domestica, scrie MEDIAFAX.

Autoritatile iraniene promoveaza o cultura periculoasa in care femile sunt private de drepturi importante si sunt considerate masinarii de facut copii, nu fiinte umane cu dreptul fundamental de a face alegeri despre propriul corp si viata, a declarat Hassiba Hadj Sahraoui, director adjunct al Amnesty International pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Citeste si:
Psihologii dezvăluie cele 15 calități pe care femeile le caută în...
Psihologii dezvăluie cele 15...

Condul Penal iranian deja pedepseste femeile si fetele care nu poarta val musulman, iar marturia unei femei in instanta valoreaza cat jumatate din declaratia unui barbat. Varsta la care fetele devin responsabile penal este de doar noua ani, in timp ce pentru baieti este de 15 ani. De asemenea, casatoriile fortate sau la varste timpurii sunt foarte raspandite in cazul fetelor din Iran, iar la unele universitati femeile nu pot studia anumite materii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.