PE a adoptat o propunere de rezolutie privind procesul de integrare europeana a Kosovo, prin care incurajeaza cele 5 state membre, inclusiv Romania sa faca acest lucru.

Parlamentul European a adoptat, miercuri, in sesiunea plenara de la Strasbourg, o propunere de rezolutie privind procesul de integrare europeana a Kosovo, in care isi exprima ingrijorarea in legatura cu numirea in noul Guvern de la Pristina a unor "persoane neconsensuale, a caror experienta ar putea ridica semne de intrebare" si "regreta numarul inutil de mare de ministri si ministri-adjuncti", precum si proportia scazuta a femeilor in cabinet.

Legislativul european incurajeaza noul Guvern kosovar sa-si continue cursul european si subliniaza ca s-a angajat sa urmareasca "cu hotarare, inclusiv prin legislatie, o serie de aspecte prioritare, incluzand masuri pentru intarirea si afirmarea statului de drept, stabilirea unui model pentru sistemul judiciar, pe baza principiilor independentei, profesionalismului si eficacitatii acestuia, precum si combaterea sistematica si efectiva a coruptiei si a criminalitatii organizate la toate nivelurile", scrie MEDIAFAX.

Europarlamentarii subliniaza necesitatea unor "actiuni urgente destinate luptei impotriva grupurilor infractionale care fac posibila migratia ilegala, apreciind ca sunt necesare progrese economice si crearea de noi locuri de munca "pentru a pune capat tendintei de imigratie ilegala si a restabili increderea si speranta cetatenilor ca isi pot construi un viitor in tara lor".

Totodata, eurodeputatii isi exprima ingrijorarea cu privire la lipsa oricaror progrese semnificative in ceea ce priveste combaterea coruptiei la nivel inalt si a criminalitatii organizate, "un obstacol semnificativ in calea dezvoltarii democratice, sociale si economice a Kosovo".

Parlamentul European incurajeaza, pe de alta parte, cinci state membre, Cipru, Grecia, Romania, Slovacia si Spania, "sa procedeze la recunoasterea Kosovo", subliniind ca acest lucru "va facilita in continuare normalizarea relatiilor dintre Belgrad si Pristina. Potrivit textului propunerii de rezolutiei, toate statele membre ale UE sunt invitate sa faca "tot ce le sta in putinta pentru a facilita contactele economice si interpersonale, precum si relatiile sociale si politice dintre cetatenii lor si cei din Kosovo".

Citeste si:
Charles Michel nu va participa la alegerile pentru Parlamentul...
Charles Michel nu va...

In 2008, Kosovo si-a proclamat independenta fata de Serbia, insa Belgradul refuza sa o recunoasca.

Cinci state UE - Cipru, Grecia, Romania, Slovacia si Spania - nu au recunoscut independenta Kosovo. Pe 27 februarie 2015, premierul Albaniei, Edi Rama, aflat la Bucuresti, a solicitat Romaniei recunoasterea provinciei Kosovo ca stat independent, aratand ca, in opinia sa, rezolvarea acestei probleme va asigura securitatea regionala si va estompa anumite "tendinte si frustrari ale altor tari vecine".

"Vin de repetate ori cu cererea de recunoastere a independentei ca stat a Kosovo si, de asemenea, cu cererea ca Romania sa ofere sprijin permanent ca aceasta tara sa devina membra in aceasta uniune a tarilor in familia din care ea face parte. Noi avem convingerea ca deja problema recunoasterii statului Kosovo nu este o problema bilaterala, ci este o problema comuna care ne priveste pe toti in sprijinul asigurarii sigurantei regionale si pentru a estompa anumite tendinte si frustrari altor tari vecine", a spus Edi Rama, dupa o intrevedere cu premierul Victor Ponta.

Citeste si:
Al doilea atac armat în Serbia! Un tânăr a ucis cel puțin 8 persoane
Al doilea atac armat în...

In noiembrie 2013, aflat, de asemenea, la Bucuresti, premierul albanez arata ca apreciza atitudinea lui Ponta in problema Kosovo, fosta provincie sarba care si-a proclamat independenta in 2008, si preciza ca asteapta cu nerabdare ca recunoasterea statului Kosovo de catre Romania sa aiba loc, apreciind ca acest fapt va contribui la linistea si dezvoltarea regiunii.

In vara aceluiasi an, premierul Victor Ponta declarase ca nu se fereste sa afirme ca Romania trebuie sa recunoasca independenta Kosovo.

In martie anul trecut, ministru de Externe, Titus Corlatean, sustinea insa ca Romania nu si-a schimbat pozitia fata de Kosovo, dar ca sunt evolutii intre Belgrad si Pristina de care Bucurestiul trebuie sa tinta cont.

"Romania nu si-a schimbat pozitia‚ insa in cazul Kosovo ar fi absurd, politic vorbind, sa nu tinem cont de evolutiile importante in dialogul dintre Belgrad si Pristina, faptul ca aceste evolutii au condus la un anumit grad de normalizare, faptul ca aceste evolutii au deschis calea viitoarei aderari la UE pentru amandoua, si pentru Serbia si pentru Kosovo, si faptul ca Serbia a acceptat (...) in acel acord-cadru de negociere cu UE ca inainte de a finaliza negocierile de aderare sa incheie un acord cu valoare juridica obligatorie de normalizare deplina a relatiei cu Kosovo (...) sunt evolutii de care si Romania si alte state trebuie sa tina cont", a precizat, la PRO TV, Titus Corlatean.

Citeste si:
Armata sârbă este în stare de alertă după tensiunile cu Kosovo
Armata sârbă este în stare de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.