Liderii Poloniei si Letoniei s-au declarat sceptici, marti, fata de propunerea presedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker de infiintare a unei armate a UE, pe fondul ingrijorarilor tot mai mari cu privire la agresiunea rusa in estul Europei.

"Este o idee foarte riscanta", a declarat ministrul polonez de Externe, Grzegorz Schetyna, pentru Radio Zet. "Mai intai trebuie sa ne intrebam de unde putem strange bani pentru finantarea unei astfel de armate, cum vor functiona unitatile combatante, cine va fi responsabil de antrenarea lor", a declarat Schetnya.

Premierul leton Laimdota Straujuma a avertizat, de asemenea, in legatura cu perspectiva unei astfel de armate. "Exista posibilitatea ca acest lucru sa se discute in iulie la Consiliul European, dar este important sa verificam daca aceasta (forta) dubleaza NATO", a declarat Straujuma pentru televiziunea publica letona LTV.

Presedintele Comisie Europene Jean-Claude Juncker a propus infiintarea unei armate a UE pentru a descuraja Rusia, pe fondul ingrijorarilor ca actiunile acesteia in Ucraina ar putea impulsiona Kremlinul sa actioneze impotriva altor tari est-europene. Intr-un interviu pentru publicatia germana Welt am Sonntag, Jean-Claude Juncker a declarat ca formarea unei armate a UE ar fi una dintre cele mai bune modalitati de aparare a valorilor si granitelor Uniunii, scrie MEDIAFAX.

"O armata ca aceasta ne-ar ajuta sa ne coordonam mai bine politicile externe si de aparare si sa asumam impreuna responsabilitatile Europei in lume", a afirmat Juncker. "Imaginea Europei a suferit dramatic, iar in ceea ce priveste politica externa nu pare sa fim luati in serios", a adaugat el.

Analistii si oficialii sustin insa ca proiectul ar intampina numeroase probleme. In plus, dintre cele 28 de state membre UE, 22 fac deja parte din NATO, care le cere membrilor sai europeni sa investeasca mai mult in aparare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.