Lilli, precursoarea papusii Barbie, nu a fost creata pentru copii, ci sub forma unei papusi-prostituate, care era cumparata de clientii adulti din orasul german Hamburg, la cativa ani dupa incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Inventata in Germania in anul 1952, precursoarea celei mai renumite papusi din America era de fapt reprezentarea unei prostituate de lux, numita Lilli. Creata initial sub forma unui personaj de benzi desenate, aparut in ziarul Bild-Zeitung din Hamburg, Lilli a devenit atat de populara incat a fost imortalizata si sub forma unei papusi din plastic - si vanduta ca un cadou insolit pentru clienti adulti, precizeaza Robin Gerber, autorul cartii "Barbie and Ruth".

"Papusile Lilli puteau fi cumparate de la chioscurile de tigari, din baruri si din magazinele cu jucarii pentru adulti. Barbatii primeau papusi Lilli in calitate de cadouri insolite si amuzante, la petreceri ale burlacilor. Le puneau pe bordul automobilului, le agatau de oglinzile retrovizoare sau le ofereau iubitelor lor drept suvenire sugestive", afirma Robin Gerber.

Acea proto-Barbie avea o inaltime de aproape 30 de centimetri, sani impunatori si o coafura blonda, platinata, si purta o tinuta care sugera ca s-a pregatit pentru a petrece o seara in oras, purtand un machiaj accentuat, cu buze rosii si fard de pleoape albastru. Desi silueta voluptuoasa a actualelor papusi Barbie a fost creata dupa modelul siluetei lui Lilli, machiajul puternic al papusii germane si sprancenele ei arcuite sugestiv nu au fost adoptate de versiunea ei americana. De asemenea, intre Barbie si Lilli exista diferente notabile la nivelul picioarelor, spune M.G. Lord, autorul cartii "Forever Barbie: The Unauthorized Biography of a Real Doll".

"Spre deosebire de Barbie, Lilli nu are picioare arcuite, cu degete mici. De fapt, ea nu are laba piciorului. Extremitatile picioarelor sale sunt introduse in pantofi cu toc inalt, vopsiti intr-un negru stralucitor", spune acesta, potrivit MEDIAFAX.

Citeste si:
VIDEO Polițistul din Buzău prins în „misiune” la o prostituată a...
VIDEO Polițistul din Buzău...

In revistele de benzi desenate pentru adulti, Lilli era vicleana, ireverentioasa si dezinhibata sexual. Una dintre acele reviste, spune M.G. Lord, o prezinta pe Lilli acoperindu-si trupul gol cu un ziar si explicand unei prietene: "Ne-am certat si a luat cu el toate cadourile pe care mi le-a facut". O alta revista o arata pe Lilli in bikini. Atunci cand un politist ii spune ca nu are voie sa poarte costume de baie din doua bucati pentru ca acestea sunt ilegale, Lilli ii raspunde: "Si, dupa parerea ta, pe care dintre ele trebuie sa o dau jos?".

Cu toate acestea, la scurt timp dupa ce a fost inventata, papusa Lilli a inceput sa fie indragita atat de adulti, cat si de copii. Ea a atras atentia Barbarei Handler, pe atunci o adolescenta in varsta de 15 ani, aflata in 1956, intr-o vacanta in Elvetia, alaturi de mama ei Ruth - cofondatoare a companiei de jucarii Mattel. Ruth Handler a cumparat trei papusi Lilli si le-a adus cu ea in California. Trei ani dupa aceea - pe 9 martie 1959 - a prezentat in premiera mondiala versiunea americana a acelei papusi, la American International Toy Fair de la New York. Noua papusa a fost denumita Barbie, dupa numele fiicei lui Ruth Handler.

Citeste si:
3 cele mai bune jucarii pentru un copil de 3 ani
3 cele mai bune jucarii...

Pana cand Barbie a implinit 50 de ani, in 2009, compania Mattel vanduse deja peste 1 miliard de astfel de papusi in lumea intreaga, mai ales gratie faptului ca noua jucarie "cultiva imaginea unei femei infloritoare si sanatoase". Ruth Handler admite totusi ca Barbie era in mod evident mai sexy decat cele mai multe dintre papusile americane din acea epoca.

"Fiecare fetita din lume avea nevoie de o papusa prin intermediul careia sa isi proiecteze propria imagine in propriul vis despre propriul viitor", spunea intr-un interviu din 1977 antreprenoarea americana. "Daca papusa urma sa joace rolul unei fete, in viitor, atunci cand aceasta urma sa aiba 16 sau 17 ani, ar fi fost stupid ca fetitele sa se joace cu o papusa cu pieptul plat. Din acest motiv am inzestrat-o cu sani frumosi", spunea Ruth Handler.

Citeste si:
Păpuşă Barbie pentru femeia care a colaborat la realizarea...
Păpuşă Barbie, creată în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.