Rapitorii din cadrul gruparii Statul Islamic (SI) fac repetitii de rutina cu executiile ostaticilor, pentru a-i determina sa se "relaxeze" in fata camerelor de luat vederi.

Potrivit paginii electronice a postului, un fugar din SI a dezvaluit ca militantii ii supun pe ostaticii straini la rutina unor false executii si le pun nume arabe inainte sa-i omoare. Sub numele "Saleh", fostul membru SI a declarat in exclusivitate pentru Sky News ca a fost angajat de un barbat turc din cadrul gruparii pentru a-i asigura pe ostatici ca vietile nu le sunt in pericol, in pofida faptului ca el stia ca urmau sa fie omorati.

Repetitiile executiilor sunt organizate astfel incat, atunci cand vine momentul sa fie omorati, ostaticii nu se asteapta sa fie ucisi si sunt "relaxati" in timpul filmarii, sustine Saleh. Turcul "imi zicea «spune-le ca nu e nicio problema, e doar o inregistrare video, nu te omoram, vrem ca Guvernul tau sa nu mai atace Siria. Nu avem nicio problema cu tine, tu esti dar un vizitator»", afirma el.

"Asa ca (ostaticii) nu-si fac griji. Le spuneam intotdeauna «nu-ti face griji, nu conteaza, nu e nimic periculos pentru tine». Dar, intr-un final, eram sigur" ca aveau sa fie ucisi, subliniaza transfugul. "Poate ca ei (rapitorii) ridica vocea, dar fara sa loveasca. (Calaul) ii spune intr-una (ostaticului) «este o repetitie, nu-ti fie frica»", adauga el.

"Am sa explic. El vrea ca atunci cand intr-adevar te omoara, (acest lucru) sa nu-ti fie intiparit in minte. Iar tu (ostaticul) trebuie sa repeti acest mesaj: «Fac parte din ISIS (Statul Islamic in Siria si Irak, fostul nume al SI), voi ramane si voi continua»", spune Saleh.

El a lucrat ca translator inainte sa fie recrutat de SI si sustine ca a fugit peste frontiera cu Turcia pentru a scapa de grupare si ca a avut grija de un ostatic cu accent englezesc. "Acest barbat este din Anglia sau Olanda, nu sunt sigur. Vorbea englezeste asa de frumos. Uneori nu intelegeam ce spunea", declara fugarul. Barbatul turc "purta o masca, iar toate intrebarile erau despre arme, despre serviciul in Siria. «Cine te-a trimis in Siria? Cine este partenerul tau acolo? Cand ai venit in Siria? Unde stai? In Idleb? In Alep?». El raspunde intotdeauna «Nu, sunt presa, sunt presa»", adauga el, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Austria urmează să introducă închisoarea pe viață pentru faptele de...
Austria urmează să introducă...

"Dupa ce mi-a raspuns, barbatul turc i-a repetat «nu-ti face griji, nu-ti face griji». Dupa aceea (ostaticul) era foarte speriat", continua el.

Saleh sustine ca ostaticilor li se dau nume arabe, pentru a-i convinge ca se afla printre preteni si pentru a fi calmati. El afirma ca lui Kenji Goto i s-a dat numele "Abu Saad".

SI "le dadea ostaticilor o idee: «Ar trebui sa te faci musulman si sa vii cu noi». Cand am fost la repetitie, el (turcul) i-a spus lui (Kenji) Goto Abu Saad. Poate, ma gandeam eu, li se parea prea greu numele Kenji Goto", spune el. "Poate ca nu puteau sa spuna (Kenji Goto), asa ca (i-au spus) Abu Saad. Dar am observat ca Goto, atunci cand ei i-au spus Abu Saad, s-a relaxat", subliniaza acesta.

Saleh a mai declarat ca Mohammed Emwazi, alias "John jihadistul", este angajat ca sef al calailor ostaticilor straini de catre aripa media a Statului Islamic si ca, din aceasta pozitie, influenta sa este temuta si respectata in cadrul gruparii.

Citeste si:
Presa internationala scrie despre dezastrul lasat de furtunile din...
Presa internationala scrie...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.