Zeci de congresmeni republicani americani avertizeaza Iranul ca orice acord in domeniul nuclear semnat cu Statele Unite va fi valabil doar pana la finalul mandatului presedintelui democrat Barack Obama.

Potrivit unei scrisori semnate de 47 de senatori republicani, Congresul trebuie sa joace un rol important in ratificarea acordurilor internationale, subliniindu-se ca mandatul presedintelui Barack Obama se incheie in ianuarie 2017.

"Vom considera ca orice acord neaprobat de Congres referitor la programul de arme nucleare iranian va fi un document executiv intre presedintele Obama si ayatollahul Ali Khamenei", avertizeaza cei 47 de congresmeni republicani, potrivit Reuters. "Urmatorul presedinte ar putea revoca un astfel de acord executiv cu o simpla semnatura, iar Congresul va putea modifica oricand un asemenea acord", se mai arata in scrisoare, scrie MEDIAFAX.

Avertismenul intervine la mai putin de o saptamana dupa discursul rostit in Congresul SUA, la invitatia republicanilor, de premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, care a avertizat ca un Iran dotat cu arme nucleare ar fi o mare amenintare pentru intreaga lume.

Iranul si marile puteri din grupul P5+1 (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franta si Germania) poarta negocieri pe tema programului nuclear iranian. Israelul si Occidentul suspecteaza Iranul ca incearca sa fabrice arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzatiile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.