Atacatorul care a ucis un soldat canadian si apoi a patruns in Parlament afirma, intr-o inregistrare video realizata inainte de atacul din octombrie si data publicitatii de politie, ca a comis atentatul din cauza implicarii armatei canadiene in Afganistan si Irak.

Michael Zehaf-Bibeau, un canadian in varsta de 32 de ani, a afirmat in inregistrarea video realizata cu telefonul mobil chiar inainte de a comite atacul, ca in opinia sa Canada nu are nici un drept sa se implice militar in Afganistan, iar soldatii canadieni "nu sunt in siguranta nici pe teritoriul" lor.

Atacul a inceput la Memorialul razboiului din Canada, unde Zehaf-Bibeau l-a impuscat mortal pe soldatul Nathan Cirillo, care asigura garda la monument. Ulterior, Zehaf-Bibeau a fost impuscat mortal de un agent de securitate in Camera Comunelor, in apropiere de locul unde premierul si parlamentarii canadieni participau la o reuniune. Premierul Stephen Harper a denuntat atacul terorist, care a generat temeri ca statul canadian este vizat de represalii pentru ca s-a alaturat campaniei aeriene conduse de SUA impotriva gruparii Stat Islamic in Irak.

"Este o razbunare pentru Afganistan si pentru ca Harper vrea sa-si trimita trupele in Irak", a afirmat Zehaf-Bibeau in inregistrarea video, data publicitatii de politie vineri. "Ne razbunam, mujahedinii din lumea aceasta. Canada a devenit oficial unul dintre inamicii nostri pentru ca lupta si ne bombardeaza si creeaza teroare in tarile noastre si ne omoara pe noi si oameni nevinovati. Asa ca vreau doar sa impusc niste soldati pentru a arata ca nu sunteti in siguranta nici pe teritoriul vostru si trebuie sa fiti atenti", a subliniat el, potrivit MEDIAFAX.

Comisarul Bob Paulson, din cadrul Politiei canadiene (RCMP), a declarat vineri ca dupa parerea sa Zehaf-Bibeau a fost influentat de altii si ca ancheta continua. "Nu as caracteriza-o ca o retea, in sensul obisnuit, dar sunt convins ca a fost influentat de alti indivizi catre aceste crime, astfel ca sunt de parere ca si altii au fost implicati", a precizat el.

Citeste si:
Cutremur puternic în Afganistan. Cel puțin 1000 de oameni au murit
Cutremur puternic în...

Paulson a mai afirmat ca Zehaf-Bibeau a folosit Internetul si telefoane pentru a comunica cu alte persoane din Ottawa si British Columbia. Autopsia a aratat ca Zehaf-Bibeau, care era dependent de droguri, nu era sub influenta stupefiantelor sau a alcoolului in momentul atacului. Dovezile nu indica nici ca ar fi avut probleme mentale, potrivit comisarului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.