Statele Unite sunt pregatite sa discute asupra reducerii ulterioare a arsenalelor nucleare, a anuntat joi presedintele american, Barack Obama, cu ocazia implinirii a 45 de ani de la ratificarea Tratatului de Neproliferare Nucleara (TNP).
"Statele Unite respecta clauzele tratatului TNP si vor sa consolideze regimul de neproliferare nucleara", a dat asigurari presedintele american intr-un mesaj difuzat de Casa Alba. "Ne vom reduce stocurile de arme nucleare la cel mai jos nivel din ultimii 50 de ani in cadrul noului tratat START si in conformitate cu TNP si suntem pregatiti sa discutam noi reduceri care sa garanteze atat securitatea noastra, cat si pe cea a aliatilor nostri", a adaugat Obama, scrie MEDIAFAX.

"Statele Unite actioneaza pentru pace si securitate in lume, fara arme nucleare. Invitam toate statele sa consolideze tratatul TNP", a continuat liderul de la Casa Alba.
Potrivit lui, respectarea Tratatului de Neproliferare Nucleara este un "element esential in eforturile internationale" depuse de cei sase mediatori internationali in dosarul nuclear iranian (Germania, China, Statele Unite, Franta, Marea Britanie si Rusia) in vederea gasirii unei solutii diplomatice care sa impiedice Iranul sa obtina arma nucleara si care sa garanteze caracterul pasnic al programului nuclear iranian.

"Tratatul TNP a devenit piatra de temelie a regimului de neproliferare, care consolideaza pacea si securitatea internationala prin evitarea proliferarii armelor nucleare", conchide presedintele american.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.