Sefa diplomatiei UE Federica Mogherini si comisarul Johannes Hahn au lansat miercuri un proces de revizuire a strategiei Uniunii fata de vecinii sai din est si sud, la zece ani de la lansarea Politicii Europene de Vecinatate, in contextul crizelor din Ucraina si Mediterana, relateaza EUObserver.

Statele membre ale Uniunii, cele 16 tari partenere in cadrul PEV si societatea civila din Europa de Est si de Sud urmeaza sa se implice in evaluarea actiunilor intreprinse pana in prezent. O prima consultare cu vecinii sudici este programata pentru aprilie, la Barcelona. Parteneriatul Estic urmeaza sa fie revizuit in cadrul unui summit, la Riga, prevazut in mai.

De asemenea, o propunere scrisa de innoire a strategiei urmeaza sa fie prezentata la toamna. Fonduri in valoare totala de peste 15 miliarde de euro au fost deja prevazute pentru bugetul aferent perioadei 2014-2020. "Regiunea noastra este in flacari", a declarat Mogherini intr-o conferinta de presa comuna cu Hahn, comisarul european insarcinat cu Politica de vecinatate, referindu-se la razboaiele din Ucraina si Siria si la tulburarile din Libia, scrie MEDIAFAX.

In urma "primaverii arabe", instabilitatea politica a Egiptului si Libanului si blocarea procesului de pace israeliano-palestinian sunt tot atatea indicii ale esecului eforturilor UE de a-si stabiliza vecinatatea.

Bruxellesul pare sa piarda legatura pana si in Republica Moldova, considerata cel mai silitor elev din Est. In urma cu doua saptamani, un om de afaceri controversat a format un guvern minoritar cu ajutorul partidului comunistilor, antieuropean.

"PEV nu a fost intotdeauna in masura sa raspunda adecvat acestor evenimente recente sau sa schimbe aspiratiile partenerilor nostri", se arata in documentul lansat miercuri in cadrul procesului de revizuire a politicii. "Prin urmare, interesele UE nu au fost servite pe deplin", se arata in continuare in document.

Mogherini si Hahn au subliniat asupra nevoii dialogului cu tarile partenere in cadrul PEV. "Avem multe motive foarte bune sa mentinem relatii foarte bune cu vecinii nostri. Noua PEV este necesar sa reflecte opiniile si experienta partenerilor nostri. Ea nu trebuie sa fie condescenta", a declarat comisarul.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

El a adaugat totusi ca este necesar ca Uniunea sa-si "sublinieze interesele atunci cand discuta cu partenerii".

In contextul in care, pana in prezent, PEV a vizat in principal sa dezvolte standarde democratice si piata libera, noua politica urmareste sa faca mai mult in protejarea Europei de consecintele instabilitatii din vecinatatea sa.

In viitor, UE urmeaza sa puna "un nou accent asupra securitatii energetice si crimei organizate", dar si asupra luptei impotriva terorismului si fluxurilor migratorii, a precizat Hahn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.