Tanara ucraineanca in varsta de 23 ani Anna Duritkaia, care a fost martora uciderii opozantului rus Boris Nemtov la Moscova, a plecat in Ucraina dupa trei zile de interogatorii in Rusia si se ascunde impreuna cu mama ei, relateaza Los Angeles Times, in editia electronica de joi.

Actrita si model, Duritkaia si-a sters conturile de pe retelele de socializare si nu raspunde la telefon. La scurt timp dupa ce a ajuns la Kiev, pentru a o calma pe mama ei, cele doua si-au parasit discret apartamentul, asediat de presa inca din noaptea de vineri spre sambata, cand a avut loc asasinatul.

Duritkaia a declarat pentru postul de televiziune independent Dojd ca a fost tinuta intr-un virtual arest la domiciliu dupa asasinarea lui Nemtov, pe un pod din Moscova, in apropiere de Kremlin. Ea a facut aluzie si la teama ei ca anchetatorii incearca sa clasifice uciderea carismaticului politician drept o "crima comisa din pasiune", scrie MEDIAFAX.

Presa oficiala rusa o descrie pe Duritkaia drept o tanara ingrozita expusa consecintelor periculoase ale unei legaturi amoroase cu un inamic al Rusiei, o versiune care se potriveste cu teoriile anchetatorilor privind asasinarea lui Nemtov. In declaratiile oficiale si rapoartele prezentate de presa oficiala, anchetatorii sustin ca verifica o intriga straina menita sa destabilizeze Rusia sau un act de terorism al fundamentalistilor islamici in numele cecenilor sau altor musulmani din Caucaz. Suspiciunea se indreapta si inspre nationalistii ucraineni sau personalitatile ruse din opozitie care ar fi incercat sa creeze un martir pentru o cauza pe care Kremlinul o considera fara speranta.

In interviul acordat Dojd, Duritkaia a aparut fara machiaj, cu parul necoafat, in contrast izbitor cu imaginea cu care erau obisnuiti telespectatorii. Ea a povestit agitata ca le-a spus anchetatorilor in mod repetat ca nu a vazut ucigasul, iar masina cu care a fugit acesta a zarit-o doar pentru o clipa. Ea a vorbit prin intermediul Skype, permitand canalului de televiziune sa eludeze cenzura oficiala.

Agentii i-au spus tinerei ca trebuie pazita pentru propria ei protectie, intimidand-o ca oricine a ordonat crima ar putea sa vrea sa o elimine si pe ea. Vladimir Markin, purtatorul de cuvant al Comitetul de ancheta, a declarat marti ca Duritkaia a refuzat sa intre in programul de protectie a martorilor.

Duritkaia provine dintr-o familie modesta. Ea s-a nascut in 1991, anul in care Ucraina s-a separat de Uniunea Sovietica, in orasul Bila Terkva, situat la distanta de aproximativ o ora de Kiev. Mama ei lucreaza in domeniul medical, iar tatal in constructii. Ea a lucrat la o banca din Kiev inainte de a studia contabilitate si management la Universitatea Nationala Economica din Kiev si de a imbratisa cariera de model si actrita.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Ea a inceput o relatie cu Nemtov in urma cu doi ani si jumatate, a declarat mama ei, Inna Duritkaia, pentru un post de televiziune ucrainean inainte de a se retrage din atentia publica. Aceasta a declarat ca initial s-a opus acestei relatii, Nemtov fiind cu 32 de ani mai in varsta decat ea, dar pe masura ce s-a familiarizat cu el a inceput sa aiba mai multa incredere. Inna Duritskaya si-a exprimat totodata ingrijorarea ca fiicei ei i se insceneaza acuzatii nefondate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.