Doua portrete extrem de diferite ale lui Djohar Tarnaev, acuzat de comiterea dublului atentat de la Boston, in aprilie 2013, urmeaza sa fie prezentate miercuri de catre procurori si avocatii acestuia, in pledoariile din deschiderea procesului in care inculpatul risca pedeapsa capitala, relateaza AP.

Era Djohar Tarnaev doar un frate mai mic, supus, care-si adora fratele mai mare, radicalizat, de ale carui ordine asculta orbeste? Sau a participat activ si constient la atentat?

Procesul, care incepe miercuri, urmeaza sa fie unul dintre cele mai atent urmarite cazuri de terorism din ultimii ani.

Avocatii lui Tarnaev au anuntat raspicat ca vor incerca sa arate ca, la momentul comiterii atacului, Djohar, la acea vreme in varsta de 19 ani, il privea cu admiratie pe fratele sau mai mare, Tamerlan, in varsta de 26 de ani, si ca a fost puternic influentat de el. Ei il vor prezenta pe Tamerlan - ucis la cateva zile dupa atac intr-un schimb de focuri cu politia - ca pe cel care a planuit atentatul, scrie MEDIAFAX.

Insa procurorii afirma ca Djohar a participat in egala masura si ca a actionat din propria vointa. Impotriva sa au fost formulate 30 de capete de acuzare pentru fapte comise in timpul atentatului si uciderea prin impuscare a unui ofiter de politie de la Massachusetts Institute of Technology (MIT). Pentru 17 dintre ele, el risca pedeapsa cu moartea.

Trei persoane au fost ucise, iar peste 260 ranite pe 15 aprilie 2013, in exploziile provocate de doua bombe improvizate in oale sub presiune, la un interval de cateva secunde, in apropiere de linia de sosire a Maratonului de la Boston.

Procesul lui Djohar Tarnaev se va desfasura la Tribunalul Federal din Boston, in conditii de securitate extrem de stricte.

Avocatii sai au luptat pana in ultimul moment sa mute procesul in afara statului Massachusetts, argumentand ca impactul emotional al atentatului este adanc inradacinat in mintea prea multor persoane care au legaturi personal cu cazul. Insa aceste solicitari au fost respinse de catre judecatorul George O'Toole Jr. si de o Curte de Apel.

Un juriu de zece femei si opt barbati a fost selectat, marti, sa audieze cazul. Procesul urmeaza sa fie impartit in doua faze - una care va decide asupra vinei, iar cealalta care va stabili pedeapsa. In cazul in care Tarnaev va fi gasit vinovat, acelasi juriu va decide daca va fi condamnat pe viata sau la moarte. Procesul urmeaza sa tina trei-patru luni.

Citeste si:
10 cele mai scumpe apartamente din lume
10 cele mai scumpe...

Lista martorilor este secreta, insa printre cei care urmeaza sa depuna marturie se afla primii salvatori care au ingrijit raniti, spectatori la maraton si persoane grav ranite in explozii.

Pledoaria de deschidere a acuzarii va fi sustinuta de catre procurorul-adjunct federal William Weinreb.

Avocata Judy Clarke, o binecunoscuta oponenta a pedepsei cu moartea, va sustine pledoaria de deschidere a apararii. Ea a salvat de la moarte clienti extrem de cunoscuti, intre care Eric Rudolph - autorul atacului cu bomba comis la Jocurile Olimpice de la Atlanta, Ted Kaczynski alias "Unabomber" - un matematician si criminal in serie, si Jared Loughner - care a ucis sase persoane si a ranit-o pe republicana Gabrielle Giffords in atacul armat pe care l-a comis in 2011 la Tucson, in Arizona.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.