Parlamentarii ungari au votat marti pentru secretizarea timp de 30 de ani a unor date din acordul incheiat cu Rusia privind modernizarea si extinderea centralei nucleare Paks, relateaza agentia MTI.

Parlamentul de la Budapesta a aprobat cu 130 de voturi pentru si 62 impotriva motiunea care prevede clasificarea anumitor date din contractele privind modernizarea centralei nucleare Paks pentru o perioada de 30 de ani, in loc de 15.

Ungaria va lua un imprumut de zece miliarde de euro de la Rusia pentru modernizarea singurei sale centrale nuclare, operatiune care va fi efectuata de compania rusa de stat Rosatom.

Clasificarea, criticata aspru de opozitie, vizeaza date tehnice si comerciale din contractele semnate de partenerii rusi si ungari, acordurile de implementare si datele care au stat la baza deciziilor din pregatirea acordului, scrie MEDIAFAX.

Partidul de guvernamant Fidesz a afirmat ca modernizarea si extinderea centralei de la Paks va asigura securitatea energetica, va determina o scadere a preturilor la electricitate si va spori competitivitatea Ungariei. Sporirea protectiei anumitor informatii legate de acest proiect serveste interesele Ungariei si este conforma cu legea privind libertatea de informare, a precizat partidul premierului ungar, Viktor Orban.

Coalitia Democratica de opozitie a afirmat ca urmatorul Guvern va trebui sa desecretizeze datele. Un lider al formatiunii, Laszlo Varju, a declarat ca este neclar daca cei 30 de ani incep odata cu demararea proiectului sau dupa finalizarea contractului, ceea ce in realitate ar putea ajunge la "60 pana la 100 de ani".

Partidul Dialog pentru Ungaria (PM) a apreciat ca Guvernul "vrea sa legalizeze un jaf gigantic si sa amane posibilitatea de a fi prins", secretizand datele pentru 30 de ani. Copresedintele formatiunii Timea Szabo a declarat ca premierul si grupul Fidesz "nu vor putea evita sa ajunga la inchisoare".

Gabor Fodor, din cadrul Partidului Liberal, a apreciat ca secretizarea datelor este inacceptabila si a adaugat ca proiectul de extindere a centralei este inutil. In opinia sa, prin aceasta decizie Guvernul a aratat ca ceva nu este in regula cu proiectul de investitii.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.