Aproximativ 20 de adolescente au mers in Siria pentru a se alatura Statului Islamic in ultimul an, dupa ce au fost "atent pregatite" pentru calatorie si pentru a nu atrage atentia, a dezvaluit un oficial de rang inalt din cadrul serviciilor britanice antiterorism, citat de Daily Telegraph.

Coordonatorul national pentru combaterea terorismului din cadrul Politiei Metropolitane, Helen Ball, a declarat ca numarul tinerelor britanice care calatoresc catre Siria reprezinta "problema in crestere" si le-a cerut autoritatilor sa fie "vigilente", relateaza cotidianul britanic in pagina electronica.

Ball sustine ca 22 de tinere au calatorit catre Siria in ultimul an, dintre care 18 au varste mai mici de 20 de ani. Ea a declarat ca ultimele cinci au varste de 15 sau 16 ani, iar numarul total al femeilor si fetelor care s-au alaturat pe aceasta cale Statului Islamic a ajuns la 60.
"Este o problema tot mai mare si este una cu adevarat ingrijoratoare. Cu cat toata lumea implicata intelege aceasta problema si poate fi alertata si vigilenta, cu atat mai bine. In cea mai mare parte a cazurilor este vorba despre nivelul de vigilenta al persoanelor care lucreaza in industrie si intelegerea faptului ca unele dintre aceste femei si fete sunt foarte atent pregatite pentru calatorie, astfel incat sa nu atraga atentia. Ele folosesc rute neobisnuite si este foarte dificil sa fie remarcate", a explicat ea.

Interventia ei are loc dupa aparitia unor imagini surprinse de camerele de supraveghere ce infatiseaza trei eleve londoneze trecand printr-o statie de autobuz din Istanbul, Turcia, in drum spre sud-estul tarii. Autoritatile turce au precizat ca fetele care apar in inregistrare sunt elevele disparute Shamima Begum si Amira Abase, ambele in varsta de 15 ani, si Kadiza Sultana, de 16 ani. Imaginile au fost inregistrate in dimineata zilei de 18 februarie. Cele trei adolescente au ajuns in Turcia la 17 februarie, dupa ce au luat un avion pe ruta Londra-Istanbul de la aeroportul Gatwick si se crede ca au trecut granita in Siria la scurt timp dupa aceea, potrivit unor surse din cadrul politiei, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.