Mohammed Emwazi, un britanic nascut in Kuwait identificat drept "John Jihadistul", stia ca serviciile de securitate il supravegheaza si se considera "condamnat la moarte", ceea ce il facea sa se gandeasca la sinucidere, potrivit unor e-mailuri trimise unui jurnalist al publicatiei Mail on Sunday.

E-mailurile au fost trimise inainte ca Emwazi sa paraseasca Marea Britanie pentru a se alatura Statului Islamic in Siria. La momentul respectiv, el pretindea ca este o victima nevinovata a persecutiilor MI5 (serviciile de informatii interne din Marea Britanie) si ca hartuirea l-a afectat atat de puternic incat se gandeste la sinucidere, potrivit e-mailurilor trimise editorului Robert Verkaik in decembrie 2010 si in 2011, care ofera o perspectiva remarcabila asupra starii sale la momentul la care era deja profund implicat in extremism.

Unele dintre ele se apropie de paranoia, cu plangeri frecvente ca fiecare miscare a sa este supravegheata de ofiterii serviciilor de informatii.

Cu cateva luni inainte de a-l contacta pentru prima data pe Verkaik, Emwazi a fost oprit pe aeroportul Heathrow si impiedicat sa zboare catre Kuwait, unde s-a nascut. El pretinde ca a fost interogat de un ofiter agresiv care l-a impins la perete, l-a tras de barba si l-a strangulat. Ulterior, el s-a adresat Comisiei independente pentru plangeri impotriva politiei, scrie MEDIAFAX.

Intr-unul dintre e-mailuri, el povesteste cum, dupa ce si-a pus in vanzare laptopul pe un site, s-a intalnit cu o persoana care i-a spus pe nume, desi el nu isi folosise numele real. "Am fost socat si m-am oprit timp de cateva secunde in timp ce se el se indeparta ... am stiut ca erau ei!!! Uneori ma simt ca si cum as fi condamnat la moarte, nu imi este teama ca ma vor ucide ei. Ci, mai degraba, imi este teama ca intr-o zi voi lua cat de multe pastile voi putea ca sa dorm pentru totdeauna! Vreau doar sa scap de aceste persoane!!!", scria el.

Emwazi era membru al unei celule latente denumite The London Boys (Baietii din Londra), din care faceau parte si trei agenti care ar fi fost antrenati la o tabara Al-Qaida din Somalia. Toti trei erau asociati apropiati ai lui Emwazi. Pana in prezent, se credea ca acesta din urma era doar o figura periferica printre extremistii din capitala britanica. Dar potrivit unui document obtinut de publicatia brianica, el era implicat indeaproape in activitatile celulei, inclusiv in "furnizarea de fonduri si echipamente pentru Somalia ... pentru activitati legate de terorism".

Citeste si:
Austria urmează să introducă închisoarea pe viață pentru faptele de...
Austria urmează să introducă...

Tatal tanarului a fost ofiter de politie in Kuwait inainte ca familia sa se mute in Marea Britanie, potrivit unui fost prieten. Jasem Emwazi s-a mutat la Londra in 1994 impreuna cu sotia si copiii, intre care fiul cel mare Mohammed, care avea sase ani.

Un oficial militar kuwaitian a sugerat ca, la fel ca multi dintre membrii grupului etnic Bedoon care isi are originile in sudul Irakului, Emwazi a avut dificultati in a-si recupera postul in politie dupa invadarea Kuwaitului de catre Irak si razboiul din Golf din 1991. "In zilele de dupa plecarea oamenilor lui Saddam, oricine avea o legatura cu Irakul isi vedea pusa la indoiala loialitatea si multi au fost concediati. Poate acesta a fost motivul pentru care familia a parasit Kuwaitul", a declarat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.