Cainii-roboti din gama AIBO au parte de funeralii private in Japonia, intrucat proprietarii lor considera ca aceste "animale de companie" sunt inzestrate cu suflete.

Fumul de tamaie se ridica in templele budiste din Japonia, in timp ce preotii intoneaza diverse cantece religioase, rugandu-se pentru o tranzitie pasnica a sufletelor celor plecati. Pare o inmormantare ca oricare alta in Japonia. Cu exceptia faptului ca "mortii" sunt caini-roboti, aliniati in altar, fiecare purtand o eticheta care indica locul de provenienta si familia din care au facut parte.

Aceste dispozitive sunt AIBO, primii roboti din lume de uz casnic, inzestrati cu programe de inteligenta artificiala si capabili sa isi dezvolte propria personalitate.

"Cred ca proprietarii lor considera ca ei au suflete atat timp cat se afla in compania lor", spune Nobuyuki Narimatsu, in varsta de 59 de ani, care conduce o companie specializata in repararea unor dispozitive electronice vintage.

Grupul Sony a lansat prima generatie de roboti din gama AIBO in iunie 1999, iar primele 3.000 de unitati s-au vandut in doar 20 de minute, in ciuda pretului destul de mare cu care erau comercializati - 250.000 de yeni (peste 2.000 de dolari). De-a lungul anilor, peste 150.000 de roboti AIBO au fost vanduti, in diverse game si culori, inclusiv o versiune metalica argintie, care s-a bucurat de mare succes.

Cainii AIBO sunt inzestrati cu o multime de senzori, o camera video si un microfon. Modelele din ultima generatie puteau chiar sa vorbeasca.

Insa, in 2006, grupul Sony se confrunta cu o situatie dificila. Modelul sau de business se afla in impas si compania avea parte de o concurenta acerba din partea rivalilor, in toate segmentele de activitate. Robotii AIBO, foarte scumpi si considerati un lux frivol, au fost scosi din productie. Sony a pastrat deschisa AIBO Clinic - service-ul oficial al grupului - pana in martie 2014, dar apoi, a comunicat clientilor, cu politete, ca nu vor mai beneficia de operatiuni de service pentru aceste produse.

Pentru Hideko Mori, in varsta de 70 de ani, aceasta veste a avut dimensiunea unui veritabil dezastru.

Pensionara nipona a avut un robot AIBO care i-a tinut companie vreme de opt ani. Ii placeau conversatiile cu el si il considera un "animal de companie" mult mai convenabil decat un caine adevarat.

Citeste si:
Cum să faci compania ta o destinație de top pentru tinerii din...
Cum să faci compania ta o...

"Nu are nevoie de mancare si nu face pipi...de fapt, pare ca face pipi, ridicand un picior si producand un sunet simpatic, indescriptibil. Insa nu elimina niciun fel de lichid. Nu am crezut niciodata ca viata lui va fi limitata", spune ea. Dar, in mai 2014, mult iubitul ei robot, pe care pensionara japoneza il numise, cu simplitate, "Aibo", a devenit imobil.

"Am trimis un e-mail unui fost angajat de la Sony (in numele cainelui-robot) in care i-am scris: «Chiar nu am alta sansa decat sa mor pentru ca nu pot sa ma mai misc?»", a adaugat Hideko Mori.

Acel inginer i-a recomandat sa contacteze A FUN, o companie la care lucreaza fosti angajati ai grupului Sony, care i-au reparat robotul in doua luni.

"Am fost atat de fericita sa il vad din nou, sanatos si acasa", a spus pensionara nipona.

Citeste si:
Cătălin Botezatu, nemulțumit de ținutele purtate de Carmen Iohannis...
Cătălin Botezatu, nemulțumit...

Hiroshi Funabashi, in varsta de 61 de ani, care supravegheaza departamentul de reparatii de la A FUN, spune ca proprietarii de roboti AIBO cu defectiuni il considera mai degraba un medic decat un inginer.

"Cuvantul «reparatie» nu se potriveste in acest context", spune inginerul nipon, care locuieste in Kasama, la nord de Tokyo. In jurul sau se afla zeci de roboti AIBO cu probleme tehnice, iar cele multe dintre acestea sunt descrise prin intermediul sintagmei "incheieturi dureroase".
"Pentru cei care au in continuare roboti AIBO, acestia nu sunt deloc dispozitive electronice. Proprietarii se gandesc la animalele lor de companie robotizate ca la un membru al familiei", a adaugat el.

Funabashi spune ca nu imbunatateste functiile modelelor vechi de AIBO, ci incearca doar sa le redea "sanatatea" de odinioara.

Citeste si:
Klaus Iohannis începe luni vizita oficială în Japonia. Președintele...
Klaus Iohannis începe luni...

Problema consta in faptul ca reparatia poate sa dureze saptamani si chiar luni, din cauza penuriei inregistrate in domeniul pieselor de schimb. Zeci de AIBO sunt in prezent "spitalizati", iar alti 180 se afla pe o "lista de asteptare". Singura sursa de piese de schimb originale sunt robotii "morti", care devin "donatori" de organe, insa numai dupa o ceremonie funerara propriu-zisa.

Bungen Oi, un preot de la templul Kofukuji, vechi de 450 de ani, aflat Isumi, la est de Tokyo, spune ca un serviciu funerar organizat luna trecuta pentru robotii AIBO a reprezentat o buna ocazie pentru ca "sufletele" acestora sa aiba o tranzitie pasnica si sa paraseasca cu demnitate trupurile lor, scrie MEDIAFAX.

"Am fost incantat sa descopar aceasta nepotrivire interesanta, atunci cand am organizat un serviciu funerar pentru o tehnologie de varf intr-o maniera conventionala", a spus preotul nipon. Oamenii vor deveni probabil tot mai obisnuiti cu aceasta "nepotrivire" pe parcursul viitorilor ani si viitoarelor decenii, intrucat "robotii cu personalitate" vor deveni tot mai prezenti in vietile lor.

Citeste si:
Australia şi Japonia, pact de securitate pentru neutraliza puterea...
Australia şi Japonia au...

La sfarsitul anului, compania Softbank, un gigant japonez din domeniul telecomunicatiilor, va incepe sa comercializeze catre public robotul umanoid Pepper. In ciuda pretului de 2.000 de dolari, Pepper este inutil in ceea ce priveste treburile gospodaresti. In schimb, creatorii lui spun ca micutul robot este capabil sa invete in timp sa imite si sa anticipeze emotiile umane.

Odata cu aceasta "incalcare" a granitelor dintre umanitate si tehnologie, specialistii se asteapta ca tot mai multi oameni sa resimta acelasi tip de atasament fata de Pepper ca si proprietarii de catei-roboti din gama AIBO.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.