Camera Lorzilor din Marea Britanie a aprobat, marti, asa cum a procedat si Camera Comunelor la inceputul lunii februarie, o tehnica de fecundare in vitro (FIV) care permite nasterea unor bebelusi al caror ADN provine de la trei parinti - doua femei si un barbat.

Potrivit fr.news.yahoo.com, noua tehnica va putea fi utilizata in lupta contra transmiterii maladiilor genetice de la mama la copil. Marea Britanie a devenit astfel prima tara din lume care a legalizat tehnica "bebelusilor cu trei parinti". Dupa mai bine de trei ore de dezbateri, membrii Camerei Lorzilor au aprobat legea care autorizeaza un astfel de tratament, denumit "transfer mitocondrial".

Aceasta tehnica permite interventia medicilor in procesul de fecundare pentru inlaturarea ADN-ului mitocondrial defectuos, care poate sa declanseze maladii grave, precum distrofie musculara si orbire. Aproximativ un bebelus din 6.000 se naste pe plan mondial cu grave probleme mitocondriale.

"Tehnica celor trei parinti" deschide calea spre conceperea de bebelusi pe baza ADN-ului recoltat de la trei persoane - un tata, o mama si un donator (de sex feminin). In principiu, metoda consta in retragerea din ovulul mamei a mitocondriei, care actioneaza ca furnizor de energie in interiorul unei celule, atunci cand aceasta contine afectiuni ereditare, si inlocuirea ei cu mitocondria sanatoasa recoltata de la o alta femeie.

ADN-ul mitocondrial este diferit de ADN-ul continut in nucleul unei celule si nu are nicio incidenta in ceea ce priveste transmiterea caracterelor genetice precum culoarea ochilor, aspectul fizic si trasaturile de personalitate.

In schimb, o mitocondrie defectuoasa poate sa genereze afectiuni cardiace si hepatice si maladii precum miopatie si diabet. Tehnica face obiectul unor cercetari stiintifice in Marea Britanie si Statele Unite, iar expertii estimeaza ca primul bebelus nascut cu ajutorul acestei metode s-ar putea naste anul viitor. Jeremy Farrar, directorul grupului Wellcome Trust, a salutat votul din Camera Lorzilor, considerand ca membrii camerei superioare din Parlamentul britanic "au facut o alegere buna", in timp ce Mark Downs, directorul Societatii biologice din Marea Britanie, a vorbit despre "o zi mare pentru stiinta britanica".

Citeste si:
Oana Moșneagu și Vlad Gherman se pregătesc să devină părinși: Vrem...
Oana Moșneagu și Vlad Gherman...

In schimb, Marcy Darnovyks, directoarea grupului Center for Genetics and Society, a denuntat "o eroare istorica", care, dupa parerea ei, va expune anumiti copii in fata unor experimente biologice. Ea a avertizat in legatura cu anumite "modificari genetice" hazardate, care vor fi transmise generatiilor viitoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.