Centralele nucleare din Marea Britanie risca sa fie tintele unor atacuri cu avioane fara pilot, in care ar putea fi ucise zeci de mii de persoane, a avertizat un consilier guvernamental, care a criticat autoritatile pentru ca "isi tin capul ingropat in nisip".

Potrivit publicatiei, John Large indeamna la revizuirea de urgenta a masurilor de securitate, dupa publicarea unor date oficiale potrivit carora la instalatiile nucleare britanice au fost inregistrate 37 de de brese de securitate anul trecut - cel mai mare numar din 2011 incoace, iar intr-unul dintre ele a fost implicat inclusiv un avion fara pilot.

Criticile extrem de dure apar totodata in contextul in care, potrivit unor surse, gruparea Statul Islamic (SI) ar fi recrutat deja specialisti in armament chimic, iar experti din cadrul luptei impotriva terorismului suspecteaza organizatia ca vrea sa confectioneze o "bomba murdara". Large, un inginer in domeniul nuclear care a lucrat pentru Autoritatea britanica pentru Energie Atomica, a indemnat luni seara la efectuarea unor "exercitii majore" in vederea testarii "rezistentei" instalatiilor nucleare din tara fata de actiuni teroriste.

Expertul, care a oferit consultanta Guvernului francez in urma multiplicarii unor survolari misterioase cu avioane fara pilot a instalatiilor nucleare franceze, a subliniat ca aceste dispozitive reprezinta o amenintare si la adresa celor 16 reactoare aflate in functiune in Marea Britanie. "Cred ca centralelor nucleare britanice prezinta aceleasi probleme de securitate si vulnerabilitate", a declarat el pentru The Sunday Express, subliniind ca, in opinia sa, "accesul avioanelor fara pilot la centralele (nucleare) britanice este relativ liber".

Intrebat daca este necesara o revizuire a masurilor de securitate in urma atacurilor teroriste din Danemarca si Franta, Large a raspuns ca aceasta este "absolut" necesara. E a criticat totodata faptul ca se pune prea mult accent asupra evaluarii riscului unor accidente nucleare, in detrimentul amenintarii teroriste. Consecintele unor scenarii de atac pe care le-a examinat, a subliniat el, implica de la o victima pana la zeci de mii de morti, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

Ultima centrala nucleara construita pe teritoriul britanic a fost finalizata in anii '90, insa Guvernul planuieste sa foloseasca o noua generatie de reactoare, incepand cu instalatia Hinkley Point C, in Somerset. Parlamentarul conservator Mark Pritchard, un membru al Comisiei Comune pentru Strategia Nationala britanica de Securitate, a declarat luni seara ca recomandarile lui Large vor fi luate "foarte inserios".

"Guvernul coopereaza indeaproape cu Biroul pentru Reglementare Nucleara, un organism independent in domeniul reglementarilor independente, cu scopul de a se asigura ca masurile de securitate de la instalatiile britanice nucleare civile se afla la cel mai inalt standar posibil", a dat asigurari o purtatoare de cuvant a Departamentului pentru Energie si Modifica ri Climatice. Securitatea tuturor instalatiilor nucleare civile britanice "face obiectul unui plan cuprinzator pentru securitatea nucleara", a mai subliniat ea.

Citeste si:
Iohannis: România va dezvolta centralele nucleare și rețeaua de gaz...
Iohannis: România va dezvolta...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.