Numerosi romani au participat duminica dupa-amiaza, la Londra, la un protest "in tacere" fata de documentarul despre imigratii romani difuzat de postul Channel 4, premierul Victor Ponta exprimand solidaritate cu manifestantii.

Romanii s-au adunat incepand cu ora 15.00 (17.00, ora Romaniei) in fata postului de televiziune Channel 4, pe strada Horseferry, in centrul Londrei. "Protestam fata de modul in care Channel 4 a decis sa trateze problema imigratiei romanilor. Consideram ca abordarea din documentarul 'Vin Romanii' este nedreapta fata de cetatenii romani care muncesc si studiaza in Marea Britanie", afirma organizatorii evenimentului, pe pagina de Facebook.

Premierul Victor Ponta a exprimat, intr-un mesaj difuzat pe Twitter, solidaritate cu manifestantii romani din Londra. "Exprim solidaritate cu romanii care vor protesta in tacere fata de abordarea tendentioasa a Channel 4 fata de cetatenii nostri", a transmis Ponta, duminica dupa-amiaza, in mesajul care ii este adresat si premierului Marii Britanii, David Cameron.

Primul episod din documentarul difuzat de Channel 4 "nu este reprezentativ pentru comunitatea romaneasca din Marea Britanie, ilustrand doar un segment social redus ca numar", se spune intr-o precizare a MAE, remisa duminica agentiei MEDIAFAX. Insa, conform informatiilor trimise de realizatori, urmatoarele episoade "vor prezenta si alte cazuri de romani, mai bine integrati in societatea britanica", adauga MAE.

"Urmare demersului intreprins de ambasada Romaniei la Londra, producatorii emisiunii au modificat textul in trailer-ul de promovare a filmului, introducand o prezentare mai ampla a contextului acestui documentar in care se subliniaza dimensiunea umana a filmului", adauga MAE. In paralel cu acest demers, "ambasadorul Romaniei la Londra a transmis un mesaj de multumire comunitatii romanesti din Marea Britanie, care s-a mobilizat exemplar, exprimand, la randul sau, preocuparea legitima fata de imaginea comunitatii din care fac parte, multi dintre acestia transmitand scrisori direct realizatorilor emisiunii". MAE exprima aprecierea "pentru reactiile de sustinere din partea unor reprezentanti de marca ai societatii britanice, precum cea a rectorului Universitatii Essex, profesorul Anthony Forster".

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

"Respectand libertatea de expresie jurnalistica, Ministerul Afacerilor Externe, prin ambasada Romaniei la Londra, va urmari cu atentie urmatoarele episoade difuzate de Channel 4 si exprima asteptarea ca acestea vor prezenta, de o maniera echilibrata si reprezentativa, imaginea reala a comunitatii romanesti din Marea Britanie in ansamblul sau", se mai spune in pozitia MAE.

Comunitatea romanilor din Bristol se simte "profund umilita" de continutul documentarului despre imigratie difuzat de postul tv Channel 4, afirma miercuri consulul Romaniei in orasul britanic, Razvan Constantinescu.

Primul episod din documentarul "The Romanians Are Coming" ("Vin romanii") - difuzat marti seara de postul tv britanic Channel 4 - prezinta cazurile a trei romani ajunsi in Marea Britanie. Cele trei cazuri sunt prezentate din perspectivele protagonistilor, dincolo de materialele de presa privind imigratia. Personajul narator al primului episod al seriei de documentare este un roman de etnie roma, Alex Fechete Petru, care povesteste despre cei 20.000 de romani care au ajuns in Marea Britanie anul trecut, dintre care majoritatea contribuie la prosperitatea economiei britanice. "Dar nu vreau sa va mint, sunt unii romani care vin fara a avea perspectiva unor locuri de munca sau care nu au unde sa locuiasca. Si astfel de oameni ii sperie pe britanici", afirma el. Documentarul prezinta povestile a trei astfel de persoane. O alta persoana, care are tot numele Alex, este un roman care s-a mutat in Marea Britanie din Canada, unde a petrecut cativa ani. El vorbeste perfect engleza cu accent canadian si in prezent lucreaza ca agent de salubritate, in timp ce doarme intr-o parcare din apropiere de Gara Victoria.

Citeste si:
Taximetriștii din București au ieșit la protest. „Nu vă mai bateți...
Taximetriștii din București...

Lucrurile stau si mai rau pentru Sandu, tatal a noua copii, venit dintr-una dintre cele mai sarace zone ale Romaniei in cautarea unui loc de munca, insotit de fiul sau cel mare, Stefan. "Vorbesc atat de prost engleza incat nu inteleg nici daca li se ofera de munca", remarca naratorul. Stefan pare sa semene cel mai mult cu sperietoarea din scenariile pesimiste vehiculate de formatiuniunea nationalista UKIP. Imediat ce ii intra banii din indemnizatiile sociale, el ii trimite acasa la familia lui. Cand Alex il intreaba pe Stefan de unde presupune el ca ii vin banii, acesta raspunde la intamplare: "UE?". Autorii documentarului precizeaza ca Stefan reprezinta o minoritate. Mai putin de 2.500 de romani primesc indemnizatii sociale in Marea Britanie.

Seria de documentare despre imigrantii romani este difuzata de posturile tv Channel 4 si 4Seven. Potrivit Channel 4, documentarul analizeaza vietilor romanilor care se stabilesc in Marea Britanie, incercand sa dezvaluie adevarul aflat dincolo de materiele de presa despre imigratie.

Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.