Doua furtuni puternice traverseaza vineri partea de nord si nord-est a Australiei, aducand rafale puternice de vant si determinand evacuarea zonelor de coasta.

Ciclonul tropical Marcia afecteaza zona de coasta a statului Queensland, intre St Lawrence si Yeppoon. Ajungand ca ciclon de categoria 5, acesta a scazut in intensitate ajungand la categoria 3, dar meteorologii avertizeaza ca vor cadea ploi abundente si valurile vor fi anormal de mari.

Separat, ciclonul tropical Lam afecteaza Northern Territory. Acesta a ajuns ca ciclon de categoria 4, a afectat Insula Elcho si se indreapta spre sud-vest. Localnicii au declarat ca acoperisurile au fost smulse de rafalele de vant si numerosi copaci au fost scosi din radacini. Deocamdata nu s-au inregistrat victime, iar furtuna a scazut ulterior in intensitate, ajungand la categoria 2, pe masura ce continua sa avanseze pe uscat.

In timp ce este neobisnuit ca doua cicloane sa traverseze simultan Australia, combinatia de vineri ar putea fi prima care implica furtuni de categoria 3 sau mai mult, a declarat meteorologul Phil Perkins. "Este prima data cand am vazut doua cicloane severe producandu-se in acelasi timp", a precizat Perkins. In cazul cicloanelor de categoria 3, vantul sufla cu viteze de 118-159 de kilometri pe ora, avand intre 165 si 224 de kilometri pe ora la rafala, potrivit biroului de meteorologie, scrie MEDIAFAX.

Vantul care insoteste ciclonul Lam sufla joi cu 150 de kilometri pe ora la statia de pe Insula Elcho, un record in aceasta zona. O a doua statie din Milingimbi si-a intrerupt activitatea, inregistrand rafale de vant de 93 de kilometri pe ora la momentul respectiv. Ciclonul Marcia este mai puternic, inregistrand chiar si 285 de kilometri pe ora la rafala, a afirmat Perkins.

Aceste furtuni sunt primele care afecteaza Australia in acest sezon, care a debutat destul de tarziu.

Ciclonul Marcia ar urma sa scada in intensitatea, ajungand la categoria 2 pana vineri, la ora locala 19.00. Acesta va aduce insa ploi abundente pe coasta statului New South Wales, a precizat meteorologul Ben McBurney.

Dar in timp ce nordul si nord-estul Australiei sunt afectate de ploi si vant, alte parti ale tarii se confrunta cu arsita. Mare parte din Pilbara si nord-estul statului Western Australia se vor confrunta vineri cu temperaturi de 45 de grade Celsius.

Citeste si:
Ciclonul mediteranean care a devastat Europa se apropie de România....
Ciclonul mediteranean care a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.