Presedintele american Barack Obama a respins joi, la Washington, ipoteza ca vreo religie sa fie responsabila de terorism, mentionand, totodata, ca evita termenul de "extremism islamic" fiindca ar promova ideea falsa a unei lupte intre Occident si lumea musulmana, relateaza USA Today.

"Nicio religie nu este responsabila de terorism, oamenii sunt vinovati de violenta si comiterea de acte teroriste", a apreciat Barack Obama in cadrul unui summit privind combaterea extremismului, la Casa Alba. "Noi nu suntem in razboi cu islamul, suntem in razboi cu oamenii care au pervertit islamul', a continuat presedintele american, spunand despre membrii de rang inalt ai organizatiilor extremiste ca "nu sunt lideri religiosi", ci "teroristi".

Summitul de la Casa Alba are loc pe fondul unor nemultumiri ale conservatorilor americani, care il critica pe Obama deoarece evita sa foloseasca termenul de "extremism islamic." In discursul sau, presedintele american vorbeste in general despre "provocarile" extremismului violent. "Teroristii nu vorbesc in numele a un miliard de musulmani care resping ideologia lor", a adaugat Obama, referindu-se la grupul extremist sunnit Stat Islamic si la reteaua Al-Qaida, scrie MEDIAFAX.

In lupta impotriva extremismului, aliatii trebuie sa abordeze, de asemenea, "plangerile" economice si politice, care in general alimenteaza violenta. Guvernele trebuie sa furnizeze oportunitati economice, educatie, sa asigure democratia si statul de drept pentru cetatenii lor, a pledat el.
Cei mai "buni parteneri" in aceste eforturi sunt comunitatile locale, a continuat seful de la Casa Alba. Membrii familiei, institutiile scolare, bisericile, moscheile si reprezentantii aplicarii legii pot contribui la descurajarea tinerilor de a se angaja in "promisiunile false ale extremismului", a insistat el. "Vom avea nevoie de timp. Este o provocare pentru generatii intregi", a conchis presedintele american.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.