Statul Islamic (SI) planuieste sa se foloseasca de ambarcatiuni cu imigranti din Libia pentru a provoca teroare in Europa si a inchide rute comerciale, gruparea prezentand acest stat, intr-un mesaj de propaganda, drept "poarta (sa) strategica".

Un text publicat pe Internet de catre un influent sutinator SI care afirma ca se afla in Libia numeste aceasta tara "poarta strategica a Statuklui Islamic" si anunta "extinderea binecuvantata" a asa-numitului califat in Africa de Nord, dupa ce jihadistii au aratat, prin inregistrarea video a decapitarii pe o plaja din aceasta tara a 21 de crestini egipteni, ca se afla in pragul Europei. Ei au luptat, anterior, luni de zile la frontiera cu Turcia.

Libia "are o linie de coasta lunga catre statele cruciate din sudul (Europei), in care se poate ajunge usor chiar si cu o barca rudimentara si este de notat ca numarul calatoriilor «imigrantilor ilegali» de pe aceasta costa este masiv, estimat la cel putin 500 de oameni pe zi",se arata in textul tradus de catre Quilliam Foundation, un centru de reflectie in domeniul luptei impotriva terorismului.

"Potrivit multora (dintre acesti imigranti), poti sa treci cu usurinta de punctele de control ale securitatii maritime si sa ajungi in orase", se arata in text. "Daca acest lucru ar fi exploatat chiar si partial si dezvoltat strategic, iadul s-ar putea revarsa asupra sudului Europei. Este de asemenea posibil ca in zona sa se inchida liniile maritime, prin luarea ca tinte a navelor cruciate", mai scrie autorul.

Stocurile masive de armament lasate in urma de fortele angrenate in razboiul civil din Libia si anii de sustinere din partea Marii Britanii, Statelor Unite si altor puteri pot fi, de asemenea exploatate, in aceasta tara desertica si cu lanturi muntoase pe care serviciile straine de informatii o poate cu greu monitoriza, se mai arata in document.

"Fratii mei, Libia, cu voia lui Allah, este cheia catre Egipt, Turcia, Tunisia, Sudan, Mali, Algeria si Niger", se arata in continuare in text, "este ancora care poate ajunge in Africa si Magrebul islamic". "Insa, pentru ca acest vis sa devina realitate, trebuie sa ne miscam repede - un angajament partial fata de cauza nu va fi suficient", indeamna autorul documentului.

In opinia cercetatorului Charlie Winter de la Quilliam, care a prezentat un raport despre document, este necesar ca textul sa fie considerat "propaganda neoficiala" si nu poate fi luat ad literam, insa el furnizeaza o perspectiva asupra modului in care gandesc jihadistii. Textul a fost scris in araba si postat prima data in ianuarie, a precizat cercetatorul, apreciind ca acesta se adreseaza mai degraba sustinatorilor si nu ar avea rolul doar sa sperie puterice occidentale. In ultimele luni s-a inregistrat o crestere puternica a migratiei unor populatii din zona, care se refugiaza din calea haosului din Libia. Italia a inregistrat cel putin 2,490 de imigranti, incepand de duminica, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Suma pe care SUA o oferă pentru capturarea șefului ISIS....
Suma imensă pe care SUA o...

Serviciile de securitate italiene se tem ca jihadistii ar putea sa preia controlul asupra traficului de persoane prin Marea Mediterana, si sa-l transforme atat intr-o sursa de venit, cat si intr-o sursa de raspandire a terorii. De asemenea, imigranti din Lampedusa au declarat ca traficanti i-au obligat sa paraseasca Libia din cauza ca SI ar planui sa-i oblige sa intre in randul sau.

Ministrul italian de Externe Paolo Gentiloni a anuntat, dupa ce SI a preluat controlul asupra unei parti a coastei libiene, ca Roma va fi "pregatita sa lupte" impotriva jihadistilor din Libia, insa premierul italian a retractat ulterior aceasta declaratie.

Avansarea SI in Libia, devastata de un razboi civil, a trecut practic neobservata. Jihadistii s-au infiltrat anul trecut in Derna, langa Sirt, si Nofaliya. Gruparea pare ca a atras unele militii locale, recrutand jihadisti cu ajutorul fostului lider SI din provincia irakiana Al Anbar Abu Nabil al-Anbari. Succesele militare pe care organizatia le-a inregistrat vara trecuta au determinat numeroase grupari atat din Orientul Mijlociu, cat si din Africa de Nord sa se alature "califatulul" si sa-si schimbe numele.

Citeste si:
Jim Carrey si-a sters contul de Facebook si indeamna pe toata lumea...
Jim Carrey si-a sters contul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.