Curtea Europeana a Drepturilor Omului a confirmat marti complicitatea Poloniei in programul de extradari extrajudiciare ale CIA - care a operat o inchisoarea secreta la baza militara Stare Kiejkuty.

Curtea de la Strasbourg a stabilit in iulie ca Guvernul Poloniei a colaborat cu CIA si a infiintat instalatia secreta de detentie de la baza militara Stare Kiejkuty. CEDO a apreciat totodata ca Polonia a esuat sa lanseze o ancheta adecvata cu privire la incalcarea drepturilor omului in cazul a doi barbati, care au fost torturati in inchisoarea secreta a CIA in 2002 si 2003.

Polonia a contestat decizia din iulie in apel, la Marea Camera de cinci judecatori a Curtii, in octombrie. Guvernul aflat la putere atunci a argumentat ca Procuratura a lansat in 2008 o ancheta penala cu privire la presupuse abuzuri, iar investigatia este in curs.

Insa judecatorii au respins marti cererea, decizia din iulie ramanand astfel definitiva. Acest lucru obliga actualul Guvern polonez sa actioneze rapid impotriva oficialilor polonezi implicati. Potrivit unor critici, Guvernul de la Varsovia recurge la tactici prin care trage de timp, schimband in mod repetat procurorii si invocand "securitatea nationala" pentru a ascunde investigatia.

Potrivit Euronews,, Polonia a fost de acord, miercuri, sa plateasca compensatii in valoare de 230.000 de euro celor doi barbati detinuti in inchisoarea CIA pe teritoriul polonez. Decizia CEDO va spori totodata presiunea asupra celorlalte state europene sa puna capat secretului in care si-au inconjurat implicarea in programul global CIA al inchisorilor secrete - instituit dupa atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 -, inclusiv Romania.

Washingtonul a recunoscut ca zeci de detinuti au fost supusi torturii, in intreaga lume, fara sa se obtina in schimb informatii folositoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.