Agentia Centrala de Informatii a cumparat in mod repetat arme chimice de la un vanzator irakian secret, in cadrul eforturilor de a se asigura ca acestea nu ajung in mainile teroristilor sau gruparilor militante, potrivit unor oficiali americani, citati de New York Times, in editia electronica.

Planul de cumparare de arme, cunoscut sub numele de Operatiunea Avarice, a inceput in 2005 si a continuat in 2006, iar armata americana l-a considerat un succes pentru neproliferare. Acesta a condus la achizitionarea si distrugerea de catre Statele Unite a cel putin 400 de rachete Borak, una dintre armele chimice fabricate de regimul Baath al lui Saddam Hussein in anii '80.

Multe rachete erau in stare proasta, iar unele erau goale sau pline cu lichid non-letal, au declarat oficialii. Altele insa contineau gaz sarin care, in urma analizelor, s-a dovedit a fi mai pur decat se astepta comunitatea de informatii, avand in vedere vechimea stocului, scrie MEDIAFAX.

Armele au fost cumpartate de la o singura sursa irakiana dispusa sa isi vanda stocurile, au declarat oficialii. Suma de bani pe care Statele Unite au platit-o pentru achizitionarea acestor rachete nu este cunoscuta. Prima tranzactie a avut loc la inceputul lui septembrie, cand un irakian a oferit o singura racheta Borak. Ulterior, vanzatorul notifica periodic CIA din Bagdad atunci cand avea rachete de vanzare.

Agentia a colaborat cu specialisti in arme chimice si informatii militare din cadrul armateim, care zburau cu elicopterul in sud-estul Irakului si se intalneau cu barbatul pentru a efectua schimbul.

Multe din aceste rachete au fost distruse prin detonare, au declarat oficialii, in timp ce altele au fost duse la Camp Slayer pentru a fi testate.

Oficialii militari au declarat ca avand in vedere ca vanzatorul a fost o sursa CIA nu ii stiu numele si nici daca era un contrabandist, un fost sau actual oficial irakian sau altceva. Americanii credeau ca armele provin din apropiere de Amarah, un oras situat in vecinatatea Iranului. Nu este clar daca rachetele au fost recuperate de la un avanpost folosit de armata irakiana in timpul razboiului cu Iranul sau de la depozitele din jurul orasului. Nici CIA, nici militarii nu au reusit sa il convinga pe barbat sa isi dezvaluie sursa de aprovizionare, au declarat oficialii.

Citeste si:
CIA a avertizat că Putin ar putea folosi arme nucleare dacă se...
CIA a avertizat că Putin ar...

In cele din urma, un veteran familiar cu aceste cumparari a afirmata ca "individul a devenit arogant". Cel putin o data el si-a inselat partenerii vanzand rachete umplute cu altceva decat gaz sarin. In 2006, barbatul conducea un camion incarcat cu focoase catre Bagdad si "i-a sunat pe tipii de la serviciile secrete pentru a le spune ca le va preda insurgentilor daca ei nu vin sa le ridice", a declarat veteranul citat. La scurt timp dupa aceea, relatia a inceput sa se raceasca, punand capat tranzactiilor care au asigurat distrugerea a numeroase arme chimice, a precizat veteranul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.