Guvernul de la Kiev si separatistii prorusi nu au inceput sa retraga armamentul greu de pe linia frontului, depasind termenul-limita prevazut pentru miezul noptii de luni sre marti prin intelegerea de joi de la Minsk.

Cele doua parti au primit termen doar doua zile prin documentul final semnat pe care l-au semnat joi. Kievul a anuntat ca nu se va retrage pana cand nu vor inceta luptele la Debalteve. Separatistii au replicat, insa, ca intelegerea nu se aplica nodului feroviar strategic, deoarece orasul este incercuit. Ei au oferit trupelor ucrainene asediate un coridor sa se retraga. Franta, Germania si Statele Unite si-au exprimat ingrijorarea fata de continuarea luptelor in zona.

Comandamentul militar ucrainean a anuntat ca insurgentii prorusi au efectuat 112 atacuri incepand de duminica dimineata, marea majoritate la Debalteve, iar un ofiter ucrainean a declarat ca au loc confruntari armate si la orasul-port Mariupol. In schimb, rebelii au acuzat fortele ucrainene ca au bombardat aeroportul de la Donetk. Intre timp, noi sanctiuni impuse de catre Uniunea Europeana (UE) Rusiei au intrat in vigoare luni. Ele vizeaza 19 oficiali, marea majoritate separatisti prorusi din feifurile Donetk si Lugansk, dar si doi adjuncti ai ministrului rus al Apararii si un celebru cantaret sí parlamentar rus, Iosif Kobzon.

Video Ei decid SOARTA Ucrainei! Porosenko si Putin au ajuns la un ACORD

Potrivit intelegerii Minsk-2, retragerea armamentului greu de pe linia frontului urma sa inceapa nu mai tarziu de doua zile de la intrarea armistitiului in vigoare si sa fie finalizata in doua saptamani. Prin aceasta masura ar urma sa se creeze o zona demilitarizata cu o latime de 50 pana la 140 de kilometri in functie de armamentul vizat. Insa un purtator de cuvant al armatei ucrainene citat de Reuters a declarat ca nu va avea loc nicio retragere a armamentului greu, atat timp cat rebelii incalca armistitiul. "Preconditia retragerii armamentului greu este indeplinirea prevederilor Punctului Unu al intelegerii de la Minsk - incetarea focului. O suta douasprezece atacuri nu sunt un indicator al unei incetari a focului", a declarat Andrii Lisenko.

"Ministrul apararii" Vladimir Kononov a replicat ca rebelii "vor retrage armamentul greu din zona de contact daca primesc un semn clar ca partea ucraineana a inceput sa faca acelasi lucru".

Observatorii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) au incercat sa ajunga luni la Debalteve din nou, dupa ce rebelii le-au oprit accesul in zona duminica.

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande au indemnat ca membrilor misiunii sa li se dea acces in estul Ucrainei. "Situatia este fragila", a subliniat Merkel. "A fost clar, intotdeauna, ca mai sunt mute de facut. Iar eu am spus mereu ca nu exista garantii ca vom reusi in ceea ce incercam sa facem. Va fi un drum extrem de dificil", a adaugat ea.

Pe de alta parte, Jen Psaki, o purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat american, a declarat ca Washingtonul este "profund ingrijorat de deteriorarea situatiei in Debalteve si in zona localitatii" si a indemnat "Rusia si separatistii pe care ii sustine sa opreasca atacurile imediat". Insa Debalteve este supus unui bombardament neincetat de artilerie, potrivit unor reporteri Reuters de la fata locului. Cel putin sase tancuri si vehicule blindate sunt prezente, potrivit acestora, intr-o padure situata la aproximativ zece kilometri de oras, langa Vuhlehirsk, o localitate cucerita de catre rebeli in urma cu o saptamana.

Citeste si:
Mai multe regiuni din Ucraina au fost țintite de lovituri puternice...
Mai multe regiuni din Ucraina...

Armistitiul ar fi per ansamblu respectat in restul zonei de conflict, potrivit mai multor surse.

Dar, in contextul in care armistitiul agreat la Minsk este doar primul pas in incercarea detensionarii situatiei din estul Ucrainei, unii analisti apreciaza ca primele 48 de ore sunt "critice", si avertizeaza ca armistitii anterioare care pareau sa fie respectate au fost incalcate pana la urma.

Conflictul armat din estul Ucrainei s-a soldat cu 5.617 morti, dintre care 63 de copii, incepand de la jumatatea lui aprilie, cand s-a declansat, si pana la 12 februarie, a anuntat ONU.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.