Votul Consiliului de Securitate al ONU asupra unui proiect rus de rezolutie privind aprobarea intelegerii la care membrii "formatului Normanda" au ajuns joi de la Minsk a fost amanat, au declarat luni surse diplomatice citate de agentia rusa Tass.

Potrivit surselor citate, votul a fost amanat din cauza amendarii textului.

Reprezentantul britanic in Consiliu Lyall Grant a declarat ca diplomatii nu au putut sa voteze proiectul de rezolutie, in noaptea de duminica spre luni, din cauza unor modificari in curs ale documentului.

Reprezentantul Malaysiei in Consiliu Hussein Haniff a precizat ca membrii organismului asteapta ca Moscova sa analizeze amendamente, inainte sa se treaca la vot. Un diplomat a declarat in weekend pentru Tass ca Rusia a initiat un proiect de rezolutie cu privire la solutionarea pasnica a crizei din Ucraina. "Documentul saluta rezultatele negocierilor de la Minsk si indeamna partile sa se angajeze sa le implementeze", a spus aceasta sursa.

Ban Ki-moon, "ingrijorat puternic" de incalcarea armistitiului la Debalteve

Pe de alta parte, secretarul general al ONU Ban Ki-moon a salutat armistitiul din estul Ucrainei, exprimandu-si insa "ingrijorarea profunda" fata de informatii referitoare la incalcarea lui in zona orasului Debalteve.

"Secretarul general saluta aplicarea armistitiului in estul Ucrainei, asa cum s-a convenit pe 12 februarie in cadrul pachetului de masuri referitoare la implementarea Acordurilor de la Minsk", a declarat un purtator de cuvant al acestuia, citat intr-un comunicat. Ban Ki-moon a apreciat ca "armistitiul pare sa fie respectat per ansamblu, oferind un ragaz de care aveau nevoie disperata civilii blocati in zona" de conflict, sia indemnat partile la o "solutionare pasnica a conflictului"
.

Insa secretarul general al ONU si-a exprimat "ingrijorarea puternica in legatura cu informatii despre cazuri de continuare a ostilitatilor, mai ales la Debalteve" si si-a reiterat indemnul ca "partile sa respecte armistitiul fara exceptie", se mai arata in comunicat.

Armistitiul a intrat in vigoare cu peste 24 de ore in urma, la miezul noptii de sambata spre duminica. El este doar un prim pas catre incetarea conflictului armat care devasteaza estul Ucrainei de zece luni, soldat cu peste 5.400 de morti, potrivit ONU.

Comunitatea internationala se intreaba cum va fi implementat si daca va dura, avand in vedere acuzatiile reciproce pe care si le aduc Kievul si separatistii cu privire la incalcarea armistitiului. Neincrederea este puternica de ambele parti, dupa ce armistitiul precedent, incheiat in septembrie, tot la Minsk, a fost incalcat, iar violentele in Donbas au reizbucnit la inceputul anului si s-au intensificat.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.