Cel putin o persoana a fost ucisa sambata dupa-amiaza in atacul armat asupra centrului cultural Krudttønden din cartierul Østerbro, la Copenhaga, unde se desfasura o dezbatere despre arta, blasfemie si libertatea de exprimare, relateaza The Copenhagen Post in editia electronica.

Potrivit ziarului danez, tinta probabila a atacului a fost controversatul caricaturistul suedez Lars Vilks, unul dintre participantii la eveniment la care era prezent si ambasadorul Frantei Francois Zimeray. Potrivit site-ului TheLocal.dk, politia daneza a confirmat ca o persoana a murit in urma atacului, care ar fi fost "planuit", iar cei doi presupusi atacatori se afla in continuare in libertate. Un purtator de cuvant al Politiei din Copenhaga a declarat intr-o conferinta de presa ca, data fiind particparea artistului suedez Lars Vilk, este "foarte natural" sa se presupuna ca este vorba despre un atac terorist si ca este anchetat ca atare.

Dupa conferinta de presa a politiei, Agentia daneza pentru Securitate si Informatii (PET) a apreciat intr-un comunicat ca atacul pare "planuit". "Totul arata ca (atacul) a fost planuit, iar circumstantele indica un atac terorist. El dovedeste ca amenintarea terorista la adresa Danemarcei continua sa fie grava", subliniaza PET. Politia a fost retinuta in declaratii cu privire la posibila identitate a celor doi atacatori, afirmand ca este vorba despre "doi barbati in haine inchide la culoare", ca vorbeau in daneza si ca a gasit masina cu care au fugit de la fata locului, un Wolksvagen Polo negru. In schimb, fortele de ordine au precizat ca persoana ucisa in atac este un civil danez in varsta de 40 de ani si au confirmat ca cei trei raniti sunt politisti, scrie MEDIAFAX.

O activista Femen, Inna Shevshenko, a scris intr-un mesaj postat pe Twitter in incaperea in care se desfasura evenimentul se aflau cateva zeci persoane. Ministrul francez de Externe Laurent Fabius a condamnat atacul, afirmand ca Franta "ramane alaturi de autoritatile si poporul daneze in lupta impotriva terorismului". De asemenea, presedintia franceza a anuntat ca ministrul de Interne Bernard Cazeneuve urmeaza sa ajunga la locul atacului. Politia daneza a mai afirmat ca, in opinia sa, Vilks - care nu a fost ranit in atac, cunoscut pentru caricaturizarea profetului Mahomed - a fost tinta atacului. El participa la o dezbatere pe tema "Arta, blasfemia si libertatea de exprimare" la centrul cultural Krudttønden din cartierul Østerbro. Atacul a avut loc dupa discursul sustinut de catre ambasadorul francez in Danemarca.

Citeste si:
George Tănase și Ionuț Rusu, în stare de șoc la America Express....
George Tănase și Ionuț Rusu,...

Un participant la eveniment, Dennis Meyhoff, un cercetator in domeniul satirei, a declarat pentru Jyllands Posten ca a auzit aproximativ 30 de impuscaturi in doar doua minute si ca politia daneza le-a ordonat participantilor sa ramana inauntru. Presa a scris ca atacul s-a concentrat asupra intrarii, iar atacatorii nu au patruns in incinta. Evenimentul s-a desfasurat in conditii de securitate stricta, iar participantii au fost perchezitionati la intrarea in cladire. O organizatoare a reuniunii a declarat pentru postul danez de televiziune TV2 ca intalnirea a continuat dupa atac.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.