Premierul moldovean desemnat Iurie Leanca, a declarat joi, in urma esecului de a obtine investitura in Parlament, ca este necesar un nou acord de coalitie la care sa participe si liberalii.

"Din 2009 nu gasesc un moment mai jenant ca acum. Motivul este simplu: este imposibil sa le explic moldovenilor de ce, dupa votul obtinut de trei partide, noi nu am reusit sa cladim o majoritate functionala", a precizat el.

"A fost un joc netransparent cu comunistii. S-a vazut ca nu exista o sustinere reala din partea comunistilor. Trebuie sa plecam capul in fata cetatenilor din Republica Moldova pentru situatia creata si sa ne cerem scuze", a continuat Leanca.

Totodata, el a declarat ca acordul semnat intre PLDM si PDM nu inspira incredere, iar aceste formatiuni ar trebuie sa ii invite urgent la discutii pe liberali. "Nu exista sanse ca aceasta alianta sa functioneze cu eficienta si randament. Este o obligatie ca cele trei partide sa se aseze la masa negocierilor si sa fie semnat un nou acord. Acordul care a fost semnat intre PLDM si PDM ridica semne de intrebare. Voi insista sa lansam de urgenta aceste discutii si sa formam o alianta functionala, altfel va fi imposibil sa sustin in calitate de deputat o minoritate parlamentara", a declarat Leanca, scrie MEDIAFAX.

Liberal-democratul a explicat ca a vrut sa ajunga din nou in functia de premier pentru a continua ce a inceput. "Mi-am dorit sa contribui la reformarea justitiei si procuratorii", a precizat el, adaugand ca "jocul si intelegerile cu PCRM sunt periculoase".

Liderul PLDM, Vlad Filat, a acuzat insa liberalii de iresponsabilitate pentru esecul de investire a Guvernului. "Aceasta coalitie nu poate fi formata din doua partide. Acordul pe care l-am semnat cu PDM este unul valabil. Urmeaza sa discutam care sunt pasii urmatori. Discutii si interpretari. De astazi nu voi mai trai cu speranta Vom avea discutii pragmatice. Noi trebuie sa gasim un compromis acolo unde este posibil, dar deciziile sa le luam in functie de posibilitate", a declarat Filat.

El a precizat ca discutiile cu Partidul Liberal nu au incetat niciodata. Doar 42 de deputati au votat joi in favoarea Guvernului Leanca, in timp ce numarul minim necesar era de 51 de voturi. Potrivit Constitutiei, in acest caz seful statului poate desemna un nou candidat pentru functia de premier, care trebuie sa se prezinte in fata Parlamentului in decurs de 45 de zile. Daca Parlamentul nu va vota candidatul propus de presedinte, acesta va fi dizolvat si vor fi convocate alegeri anticipate.

Citeste si:
Ședinţă solemnă cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea...
Ședinţă solemnă cu ocazia...

Pe de alta parte, potrivit unei hotarari a Curtii Constitutionale, pronuntate in octombrie 2013, termenul limita de formare a noului Guvern este de trei luni de la data incetarii mandatului fostului Executiv. Acest termen expira la 9 martie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.