Bashar al-Assad, a negat intr-un interviu acuzatiile conform carora fortele guvernamentale siriene ar fi lansat bombe-butoi in zone locuite de civili, declarand ironic ca armata nu foloseste butoaie sau cratite.

Intr-un interviu pentru BBC, Bashar al-Assad a negat ca fortele guvernamentale siriene au lansat la intamplare bombe-butoi (dispozitive improvizate constand in butoaie umplute cu explozibil si srapnel, care sunt lansate dintr-o aeronava-n.r.) in zone controlate de rebeli, care au provocat moartea a mii de civili. "Avem bombe, rachete si gloante... Nu avem bombe-butoi, nu avem butoaie", a precizat el, calificand aceste acuzatii drept "povesti de copii".

In conditiile in care razboiul intra in cel de-al cincilea an, bombele-butoi au devenit cea mai cunoscuta arma din arsenalul regimului sirian.
Dar Assad insista ca armata siriana nu le-ar folosi in zone locuite. "Stiu despre armata. Ei folosesc gloante, rachete si bombe. Nu am auzit ca armata sa foloseasca butoaie sau cratite", a afirmat el.

Raspunsul lui, cu mentionarea cratitelor, este fie o dovada de insensibilitate, o incercare stangace de umor, fie un semn ca Assad este atat de deconectat de la situatia din tara incat se simte coplesit, comenteaza BBC. "Atunci cand tragi, tintesti, iar cand tragi, cand tintesti, ii vizezi pe teroristi pentru a proteja civilii (...). Nu poti avea razboi fara victime", a adaugat Assad.

Activistii pentru drepturile omului afirma ca bombele-butoi sunt lansate adesea din elicoptere - pe care numai fortele guvernamentale le-ar avea - de la altitudine mare, pentru a evita atacurile antiaeriene. De la acea distanta, este imposibil sa tintesti cu precizie, potrivit activistilor. Assad a negat de asemenea ca fortele sale ar fi folosit arme chimice cu clor, in pofida anchetelor Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice care sustin ca cel putin 13 persoane au fost ucise intr-o serie de atacuri cu clor, lansate cu ajutorul elicopterelor anul trecut.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Presedintele sirian a mai declarat ca Guvernul sau primeste mesaje de la coalitia internationala condusa de Statele Unite care bombardeaza obiective ale gruparii Stat Islamic in Siria. Assad a subliniat ca nu a existat o cooperare directa de la inceputul campaniei de raiduri aeriene a coalitiei, in septembrie, dar a precizat ca parti terte, printre care Irakul, ofera informatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.